İZMİR Barosu üyesi avukatlar, Suriye ile ilgili olarak TBMM'den çıkan tezkereyi cüppeleriyle yürüyerek protesto etti. 'Madem çıktı tezkere, Meclis gitsin askere?', 'Madem çıktı tezkere, Bilal gitsin askere' sloganları atan avukatlar adına açıklama yapan Baro Başkanı Sema Pekdaş, "Komşularımızla, kadeşlerimizle savaşmak istemiyoruz" dedi.

Akçakale'de 5 kişinin Suriye ordusunun top mermisiyle hayatını kaybetmesinin ardından TBMM'de çıkan tezkereyi İzmir Barosu üyesi avukatlar, protesto etti. Alsancak'taki baro binası önünde toplanan avukatlar, cüppelerini giyerek yürüdü. Sık sık 'Madem çıktı tezkere, Meclis gitsin askere', 'Madem çıktı tezkere, Bilal gitsin askere' diye slogan atan avukatlar, Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü.

'SAVAŞMAK İSTEMİYORUZ'

Burada toplanan yaklaşık 200 avukat adına açıklamayı Baro Başkanı Sema Pekdaş yaptı. "Komşularımızla, kardeşlerimizle savaşmak istemiyoruz" diyen Pektaş, "Siyasi iktidar, dış politikayı, komşularımızla sıfır sorun olarak açıklamasına rağmen bugün ülkemezin dış politikası sırf sorun haline gelmiştir. Dün çıkan tezkerede de ne kamuoyunun görüşleri dinlenmiş ve öğrenilmeye çalışılmış ne de TBMM'de gerekli açıklama yapılmıştır. Hükümet hep yaptığı gibi gene bir gece yarısı teklifi ile ülkemizi savaşa sokma konusunda yetki almıştır. Tezkere ile hükümetin aldığı yetki, uluslararası hukuka ve anayasaya aykırıdır. Suriye yönetimince halkına yapılan zulmün cevabı Suriye halkına demokratik bir yaşam kurmaları için destek olmak almalıdır. Barışçıl ve demokratik yollar esas alınmalıdır" diye konuştu.

Sema Pekdaş ayrıca, hükümetin tezkere ile sıcak savaş çıkarma ve kardeş halkına saldırma niyetinde olduğunu, hükümete tanınan yetkilerin derhal geri alınması gerektiğini dile getirdi.