Yeni bir adli yıl başlıyor. Adli yıl, içinde hukukun üstünlüğü ve egemenliği, bağımsız, tarafsız, adil bir yargı, hukuka ve yargıya saygı varsa adil bir yıl olabilir ve bir anlam taşıyabilir.

Gelinen noktada ise Anayasayı ve hukuku hiçe sayan, kendi amaçları doğrultusunda hukuku eğip büken, yasalarla oyuncak gibi oynayan, yargıyı kendi siyasi çıkarları doğrultusunda şekillendiren, yargıyı tehdit etmekten çekinmeyen, tek adamlık ve sivil dikta özlemini uygulamalı olarak ortaya koyan bir siyasi iktidarın söz konusu olduğu, yargının güç ve iktidar savaşlarının odağı haline geldiği, hukuk sisteminin yap boz tahtası gibi allak bullak edildiği bir ülkede başlayan adli yıl değil olsa olsa yeni bir hukuksuzluk yılıdır. Şu halde artık salon kutlamaları ve kokteyller ile kutlanacak bir durum yoktur. Bizler için adli yılın anlamı kesintisiz ve kararlı  bir hukuk mücadelesidir.

Hukuk devletinin bütün sigortalarının devre dışı kaldığı, denetim olanaklarının ortadan kaldırılıp engellendiği, yargının çökertildiği ve geometrik şekillerle ifade edildiği, siyasi çıkarlar uğruna bir silah gibi kullanıldığı adli sistemin ayakta kalan yegane direniş mevzisi avukatlar ve onun örgütlü gücü barolaradır.

Bir kez daha halkımıza söz veririz ki biz avukatlar ve barolar asla boyun eğmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz, bedeli ne olursa olsun hukuku, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, hak ve özgürlükleri korumaya, sivil dikta ve despotizm özlemlerine karşı durmaya, Cumhuriyetimizi, ulusal bütünlüğümüzü, demokratik, laik sosyal, üniter hukuk devletine sahip çıkmaya devam edeceğiz, eylemliliği en üst boyuta çıkaracağız, hukuka ve avukatlara yönelik tüm saldırılara aynı oranda yanıt vereceğiz.

Bu vesileyle namuslu, vicdanlı, Cumhuriyetin hukukuna bağlı tüm hakim ve savcılara bir kez daha sesleniyoruz. İktidarın veya bir başka karanlık gücün değil, Cumhuriyetin hakimi ve savcısı olun, güce biat etmeyin, boyun eğmeyin ve direnin. Bu sizin ülkenize, halkınıza, çocuklarınıza ve tarihe olan namus ve vicdan borcunuzdur. Bugünler gelip geçecek, bu dönemde hukuksuzluklarda dahli olanlar hukuka hesap verecektir. Hukuktan, tarihin yargısından ve vicdanlarınızdan kaçamazsınız. Bu hukuksuzluk ortamında hiç kimsenin hukuk güvenliği yoktur. Hukuk güvenliğini sağlamakla görevli hakim ve savcıların, hangi amaç ve saiklerle olursa olsun bu güvenliği bizzat tehdit ve yok etmesi affedilemez bir durumdur ve bedeli ağırdır.  

Uyarıyoruz! Konumu ve sıfatı ne olursa olsun, hukuksuzluk yolunda yürüyenler, bu sürece ortak olanlar çıkmaz bir sokaktadırlar ve yolun sonu yakındır. Yolun sonunda kendilerini hukukun er ya da geç belirecek gücü beklemektedir. Hesap gün geçtikçe kabarmaktadır ve bu hesap mutlaka sorulacaktır. Hiçbir geçici güç, makam ve mevki bunu engelleyemez.

Her durumda tarihi bir hukuk mücadelesi veren, her biri birer adalet savaşçısı olan tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın adli yılını kutluyoruz. Halkımızın hak ve özgürlüklerinin en büyük güvencesi olmayı sürdüreceğiz.

Saygılarımızla           

                                   İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI