1977 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü olarak kabul edilen 8 Mart dünya kadınları arasında bir dayanışma günü olarak özellikle ülkemiz içinde de kadın haklarının kazanılması, iyileştirilmesi için konunun gündeme gelmesinde önemli bir gün.

 

Kadının insan haklarını kazanım mücadelesinde mevcut duruma dikkat çekmek, sorunlarda farkındalığı artırarak çözüm yollarını ortaya koymak ve kazanılan deneyimlerin tüm ülke sathına yayılması için yılda bir gün de olsa Dünya Kadınlar Gününün tüm dünya çapında kadınlar arasında dayanışma günü olması bizim için ayrı bir önem taşıyor.

 

Biz kadınlar için cinsler arası eşitsizliğin, hak ihlallerinin halen sürdüğü günümüzde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlama yapacağımız bir gün değil. Özellikle ülkemizde

Kutla-ya-madığımız bir gün. Çünkü;

 

Ülkemiz World Economic Forum (Dünya Ekonomi Forumu) 2013 Global Cinsiyet Uçurumu  Raporunda (kadın-erkek arasındaki eşitsizliği ortaya koyan endeks)  136 ülke arasında en kötü tabloyu çizen ülkelerden biri.

 

 “Eğitime ulaşım”,  “iş yaşamına katılım ve fırsat eşitliği”, “siyasi hayatta yer alma”, “sağlık ve hayatta kalma” başlıklarında hazırlanan raporda Türkiye, 120'nci sırada. Siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadının yerine değinen raporda, Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği endeksindeki yeri 120. sırada yer alırken, Filipinler ve Nikaragua ise ilk 10'da yer aldı. Global Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Türkiye’nin hemen önünde Guatemala, Katar, Kuveyt, Fiji, Etiyopya, Ürdün var. Türkiye'ye ait verilerin sadece bazılarını belirtmek bile düşündürücü olacaktır.

 

 Ülkemiz 136 Ülke arasında;

İş yaşamında fırsat eşitliği alanında 127 /İşgücüne katılım alanında 123

Eğitim 104 /Sağlık ve hayatta kalmada 59 / Siyasi katılımda ise 103'üncü sırada.

 

ÇOCUK GELİNLER226.428 kız çocuğu, son dört yılda evlendirilmiş (TÜİK verilerine göre)

2011 yılı 18.434 çocuk yaşta evliliğe izin davası 

Bir yıl içinde koruma kararı verilen şiddet mağduru kadın 52.118

Şönim İstanbul bölge verileri; 2012 yılı 11.226 iken henüz 2013 ilk altı ayı 7522

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin dünyada ve ülkemizde sağlandığı 8 Martları görmek ve bu günü kutlayabilmek umutlarımızla.                                

 

                İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ