İstanbul Barosu Başkan Vekili Av. Mehmet Durakoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri Av. İsmail Altay, Av. Özlem Aksungar, CMK sorumlusu Av. Turgay Demirci,   Av. Hasan Kılıç,  Av. Ufuk Özkap, Av. Aydeniz Tuskan ve Av. Süreyya Turhan direnişin başladığı günden itibaren aralıksız görevleri başındalar ve dönüşümlü olarak baroda sabahlıyorlar.

İstanbul Barosu yetkilileri “Delilleri toplamaya başladık. Topladığımız deliller ışığında suç duyurusunda bulunacağız. Kimyasal silahlar kullanılıyor, ölçüsüz şiddet uygulanıyor, hedef tutarak gaz bombası atılıyor, bütün bunlar suçtur”  şeklinde açıklama yaptılar.

Yetkililer “polis dağılan gruplara dahi nişan alarak gaz bombası atıyor, baronun sokağında bunlara gözlerimizle şahit olduk” dediler.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Gezi Parkında yaşananları ve İstanbul Barosu'nun yaptıklarını şöyle aktardılar;

Gezi parkında direnişlerin başlamasının akabinde İstanbul Barosu YK üyeleri tam kadro baroya gelerek; başvurulara karşı göreve başladılar.
Olayların başladığı ilk gün Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av.Cem Kaya Karatün ve CMK dan sorumlu YK Üyesi Av.Turgay Demirci Av.Özlem Aksungar Av.Hasan Kılıç ve Av.İsmail Altay gönüllü avukatlardan oluşan bir ekip kurarak öncelikle olayların yoğun yaşandığı Beşiktaş ve Beyoğlu polis karakollarına düzenli olarak gönüllü avukatları göndererek karakolda gözaltında kimsenin olup olmadığını tespit ettirdi.
Cuma akşamı yaklaşık 300 kişilik bir gönüllü avukat grubu öncelikle karakol ve emniyete düzenli olarak gidip gözaltında olanlara gönüllü müdafilik yaptı.
YK üyesi Av.Özlem Aksungar Tabipler Odası Başkanı ve Genel Sekreterini arayarak gece saat 2 de baroya bir doktor gönderilmesini ve acil müdahale edileceklere tıbbı destek yapılmasını sağladı.Staj Eğitim Merkezinin giriş katına yaklaşık 20 doktor gelerek ilk müdahaleleri yaptılar.
Baroya yaralı olarak başvuranlar baro araçları ile en yakın hastanelere gönderildi.
Baronun CMK ve AHM telefonlarını arayan anne ve babalara çocukların gözaltında olup olmadığı ve onlara hangi avukatın görevlendirildiği bilgisi verildi.Çocuklarından haber alamayan aileler önce baroyu arayarak doğru bilgilere ulaştılar.Bu çalışmalar esnasında gönüllü avukatlar Baronun CMK servisinde 24 saat nöbet tuttular.
Baro YK üyelerinden Av.Özlem Aksungar Av.Hasan Kılıç Av.İsmail Altay ve Av.Turgay Demirci ve AHM Başkanı Av.Cem Kaya Karatün cumartesi sabah saat 6 ya kadar baroda emniyete ve karakollara avukat görevlendirmesi yaptı.
Cumartesi Av.Süreyya Turan Av.Aydeniz Alisbah Tuskan Av Hasan Kılıç ve Av.Ufuk Özkap gerek emniyete gerek çağlayan adliyesine giderek gözaltında olanlara hukuki destek sağladı ve tüm gözaltılar YK üyelerinin devreye girmesiyle serbest bırakıldı.
Cumartesi akşam yurt dışı gezisinden dönen Baro Başkanı Av.Ümit Kocasakal ayağının tozuyla baroya gelerek yanına aldığı YK üyeleriyle gezi parkına giderek tespitler yaptı.Baro Başkanı Av.Ümit Kocasakal 24 saatte yakın bir süre barodan ayrılmayarak görevlendirmeleri bizzat kendisi yaptı.
Pazartesi baro merkez binasında çağlayan ve kartal adliyelerinde kriz masaları kuruldu ilk gün sabah 10 öğleden sonra 10 olmak üzere her adliyede 20 avukat; toplam 60 adli yardım avukatı başvuruculara hukuki destekde bulundu.
AHM başkanı Av.Cem Kaya Karatünün içinde bulunduğu 11 kişilik bir avukat grubuna tam yetki verilerek tüm adliye ve karakollara avukat ataması yetkisi verildi.
Baro tarafından hazırlanan broşürler gezi parkında vatandaşlara dağıtıldı.Hukuki haklarını anlatan ve başvurularını şikayetlerini nereye yapacakları konusunda bilgilendirme konularını içeren broşürler bizzat YK üyesi Av. Hasan Kılıç ve gönüllü avukatlar tarafından vatandaşlara dağıtıldı.
Ankara İzmir Antalya baroları ile işbirliği yapılarak hukuki destek sağlandı.
Baro kriz masaları ve gönüllü avukatlarımız göreve devam ediyor.


Adaletbiz/Yeşim Turan

5 günden bu yana İstanbul da süren olaylarda kolluk güçlerince yaşatılan şiddetten mağdur olan yurttaşlarımızın hukuki yardımlardan yararlanmaları için İstanbul Barosu'nda birim oluşturulmuştur. Kendilerine uygulanan şiddetle ilgili olarak suç duyurusunda bulunmak isteyen yurttaşlarımız bu birimdeki avukatlardan hukuki yardım alabilmeleri sağlanmıştır. Bu yardımlardan yararlanmak isteyenler 02.06.2013 tarihinden itibaren İstanbul Barosuna başvurabilirler.

                   

               CMK 444 52 71

               AHM 444 18 78