İstanbul Barosu Olağanüsütü Genel Kurulu, Uluslararası Avukatlar Birliği’nin (UIA) websitesinde geniş yer buldu. UIA Başkanı Jean-Marie Burguburu, 17 Mart 2013 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul’a katılarak, İstanbul Barosu’na UIA’nın tam desteğini ifade etmişti.
Habere http://www.uianet.org/en/content/extraordinary-general-assembly-istanbul-bar-associ-0 linkinden ulaşılabilir.

Haber metninin Türkçe çevirisi şu şekilde :
« UIA Başkanı Jean-Marie Burguburu, 17 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Barosu Olağanüstü Genel Kurulu’na katılarak Türkiye’deki savunma hakkı ihlalleri ile ilgili derin endişelerini ifade etti. Burguburu konuşmasında « Polis avukatların bürolarını basıyorsa, demokrasiden söz edilemez! Avukatların büroları sistematik olarak aranıyorsa, burada hukukun üstünlüğünden bahsedilemez! Avukatlar yalnızca - Savunmada - avukat olarak işlerini yaptıkları için tutuklanıyorsa, temel özgürlükler büyük bir tehlike içindedir ve hiçbir hükümet bu tür tutumları herhangi bir nedenle gerekçelendiremez!” dedi.

Türkiye’de avukatlık mesleğinin şu anda geçmekte olduğu bu çok zor dönemde, UIA’nın desteğini ifade eden Burguburu, coşkulu konuşmasında, « UIA, İstanbul’daki avukatların, Baro Yönetim Kurulu’nun ve Baro Başkanı’nın hakları iade edilmediği sürece ve dünyanın en büyük ve en cesur Barolarından biri olan İstanbul Barosu’nun bağımsızlığı tanınana kadar protestosuna ve eylemlerine mümkün olduğunca devam edecektir” şeklinde konuştu.

Yıllardır, pek çok avukat, mesleki faaliyetleri nedeni ile yargının tacizi altında. Bazı avukatlar müvekkilleri veya müvekkillerinin savundukları dava ile özdeşleştiriliyor. Bazıları ise evrensel insan hakları standartlarını teşvik ettikleri için böylesi bir taciz altındalar.

Avukatların örgütlü gücü olan barolar, sistematik olarak sürdürülen sindirme girişimlerinin özellikle hedefinde. Başkan Ümit Kocasakal ve Yönetim Kurulu Üyeleri ‘nin haklarında, Kanundaki izin usulüne dahi uyulmaksızın 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve meslekten men cezası istemiyle bir dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması 17 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak.

UIA Türk avukatların içinde bulundukları durum ile özellikle ilgileniyor ve önümüzdeki aylarda gözlemci heyetler göndermek sureti ile de bu konuyla ilgilenmeye devam edecek. »