Platform üyeleri, yeni yönetim kurulunun oluşmasında sandığa giderek demokrasi ve hukukun üstünlüğünden yana tavır koyacaklarını ifade etti. Platform adına konuşan Avukat Cahit Özkan, seçim gündemli olağanüstü genel kurul kararı alarak baro yönetiminin oluşumunu yeniden temin edeceklerini söyledi.

Yönetim değişikliğiyle ilgili bundan sonraki sürecin işleyişine ilişkin bilgi veren platform üyesi avukatlar, mazbatalarını almak için ilçe seçim kuruluna başvuracaklarını açıkladı. Baro yönetiminin direnmesi halinde gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuracaklarını kaydetti. Özkan, baro içindeki kadrolarının göreve hazır olduğunu söyledi.

     Balyoz darbe planı davası kapsamında haklarında ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçundan iddianame hazırlanan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, görevlerinin bittiği iddialarına karşı geçtiğimiz hafta olağanüstü genel kurul kararı almıştı. 2012 yılında yapılan İstanbul Barosu başkanlığı seçimlerinde mevcut başkan Ümit Kocasakal’dan sonra en çok oy alan ikinci aday Rıza Saka’yı destekleyen Hukukun Üstünlüğü Platformu, dün basın açıklaması yaparak olayı değerlendirdi. Platform üyesi avukatlar, baro yönetiminin düştüğü görüşünü dile getirdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan avukat Cahit Özkan, mevcut baro başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri hakkında açılan ve 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenen davayı hatırlatarak, “Bu dava nedeniyle Avukatlık Kanunu’nun 90. maddesi gereği görevleri kendiliğinden sona ermiştir.” ifadelerini kullandı.

     Özkan’ın okuduğu metinde şöyle denildi: “Avukatlık Kanunu’nun 5, 90, 92 ve 96. maddelerine göre ‘haklarında iki yılı aşkın ceza istemli dava açılmış olanlar seçilme yeterliliğini kaybetmekte ve yönetim kurulu üyelikleri kendiliğinden sona ermektedir. Yine aynı yasanın 92. maddesinde, seçilme yeterliliğini kaybeden yönetim kurulu üyelerinin yerlerinin yedek üyelerce tamamlanacağı belirtilmiştir.” Özkan, baroda yaşanan sürecin zor ancak çözümsüz olmadığını da dile getirerek, “Hiç şüphesiz ki bu ve buna benzer olaylar karşısında baromuzun içindeki kadrolar görev üstlenmeye hazırdır. Bu kapsamda iradeye, sandığa, demokrasiye, hakka, hukukun üstünlüğüne inanan camia olarak çarenin yine meslektaşlarımız tarafından çözüme kavuşturulacağına inancımız tamdır. Bu prensiplerimiz dışında hiçbir arayışımız olmayacaktır. Biliyoruz ve inanıyoruz ki hukuk hepimiz içindir.” şeklinde konuştu.

     Yapılan basın açıklamasından sonra avukatlar, gazetecilerin sorularını cevapladı. Yedek yönetim 2. adayı Avukat Canan Sarı, baro yönetiminin görevi bırakmakta direnmesi halinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gereğinin yapılması için başvuracaklarını söyledi.
İSTANBUL-ZAMAN