USİAD Bildiren Dergisi'nin 57. sayısı: Finansal Kiralama Şirketlerine Yine İmtiyaz Tanınmak İsteniyor!

Sayın Genel Başkanım ve Sayın Milletvekilleri, 

21.11.2012 tarihinde 6361sayılı Finansal Kiralama, Faktorinf ve Finansman Şirketleri Kanunu kabul edildi ve sanırım 2 gun önce de Cumhurbaşkanı tarafından imzalandı.  

Bu kanunun 33. Maddesinin Anayasa'nin eşitlik ve kimseye imtiyaz taninamayacagi ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum. Bilindiği gibi bankalara hak etmedikleri imtiyazlar taninarak, icra iflas hukukunda silahların eşitliği bozuldu, borçluların savunma hakları kısıtlandı. Şimdi bu hak leasing şirketlerine de verildi. Artık leasing şirketlerinin kayıtlarına dayanılarak ilamli takip açılabilecek. Yani bu kayıtlar mahkeme kararı hükmünde sayılacak. Oysa bu şirketlerin o kadar hukuka aykırı işlemleri vardır ki, hak hukuk tanımazlar. Ben TMSF'de çalıştığım yıllarda bankaların da ne kadar hukuka aykırı işlemler yaptığına tanık olmuştum. Buna rağmen bankalar da kayıtlarına dayanarak ilamli icra takibi yapıyorlar. Tüketicilerin, yatırımcıların, Kobi'lerin, sanayicilerin, tacirlerin vs yok olması hiç umurlarında değil.  

Ekte sizlere yolladığım USİAD Bildiren Dergisinin 57. Sayısının 24. Sayfasında yayınlanan makalemde de belirttiğim üzere, anılan kanunun 33. Maddesinin Anayasaya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesine başvurmanızı rica ediyorum. 

Saygılarımla.
Av. İsmail Altay

İstanbul Barosu Yonetim Kurulu Uyesi

Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Koordinatörü