“Delegeler ulusal sağduyuda birleşti, Feyzioğlu kazandı” başlığını taşıyan yazımda “paradigma” kazandı dedim.  Yeşim bu anlatımı eksik bulmuş ki “ne demek istiyorsun?” diye sordu. Evet, paradigma ama hangi paradigma?

Burada sözünü ettiğimiz paradigma çağdaş yaşam, Cumhuriyet değerleri, ülke bütünlüğü, tarafsız ve adil yargı,  baskısız, özgür bir savunma gibi kavramlardan oluşmaktadır.

Peki, bu değerler dizisinde adaylar arasında ne gibi farklar vardı?

Ahsen Coşar’ın, bu değerler dizisinde kararlı , tutarlı ve güven veren bir tutum içerisinde olmadığı düşüncesi yaygın bir kanaat.. Bu nedenlerle Ahsen Coşar’a karşı bu değerler dizisine önem veren delegeler kararlı bir tavır içerisinde birleştiler.

Neden Kolcuoğlu değil de Feyzioğlu?

Adaletbiz barolar birliği seçim sürecinin başından itibaren bir adayda birleşmeyi savundu.  Aynı değerler dizisi etrafında bulunan delegelerin eninde sonunda bir adayda birleşecekleri beklenen bir sonuçtu. Delegelerin tek bir şeye ihtiyacı vardı;  2 adaydan hangisinin şanslı olduğunu kestirebilmek.. Adaletbiz bu anlamda tam bir demokratik forum alanı işlevini gördü.

Av. Başar Yaltı ve basın ilişkileri

Kampanya boyunca Av. Başar Yaltı adaletbiz, Yeşim Turan ile sürekli dirsek temasında oldu. Adaletbiz’e her gün bir açıklama, bir söyleşi, bir cevap yazısı geldi.  Yeşim, benim Kolcuoğlu ile arkadaşlık bağımdan ötürü duygusal yaklaşımımdan etkilenmemeyi başardı. Yeşim seçim sürecinin başından sonuna kadar ilkeli kaldı..

Adaletbiz ’in ilkesi neydi?

Biz en başından ilkeyi belirlemişiz, demokratik bir forum olmak ve çağdaş yaşamdan, demokrasiden, barış ve  özgürlükten yana taraf olmak..

Bizim bu yaklaşımımızı en iyi anlayan ve değerlendiren başta Av. Başar Yaltı olmak üzere Feyzioğlu ekibi oldu. Bir ara Yeşim’i “ne bu bütün manşetler Feyzioğlu” diye eleştirdim. Kim kime karşı daha toleranslıydı? Açıkçası Yeşim daha demokrat ve ilkeliydi, öyle ki “Kocuoğlu’nun başarılı hamlesi” yazıma sadece tebessüm etti..

KOCASAKAL beni 2 kez yanıltı

“Kolcuğlu’nun başarılı hamlesi” yazım üzerine Yeşim bana “korkarım KOCASAKAL sizi bir kez daha yanıltacak” dedi ve haklı çıktı.. Daha önceleri KOCASAKAL beni kazanarak yanıltmıştı, bu kez “biz kazanacağız” dedi, ben de ona katıldım ve bir kez daha yanıldım.

Sözün kısası Feyzioğlu ekibi basın ilişkilerinde son derece başarıydılar..

Barolar Birliği seçimlerinde anahtar düşünce “hangi aday kazanır?” sorusunda yatıyordu. Feyzioğlu ve ekibi örgütlü çalışması, basın ilişkileri ile “Feyzioğlu kazanır” düşüncesini hakim kıldılar. Benim Kolcuoğlu’na destek yazılarımla bile işe yaramadı.

Önemli olan kitleye yön veren paradigmaya en uygun stratejiyi izleyebilmek, bu doğrultuda taktikler geliştirmektir.

Akışa ters duranlar ne derlerse desinler kazanamazlar..

Şimdi oturup Feyzioğlu’nun kazanmasını toplama çıkarma ile açıklamaya kalkanlar olacaktır, seçimleri toplama çıkarmaya indirgemek yanlıştır çünkü seçmenler elma armut değil ki sayasınız..

Topluma yön veren pardigmaya uygun davranıyor ve o doğrultuda bir strateji izliyorsanız hesabınız tutar, aksi halde havadan uçan kuşu ağzınızla tutsanız para etmez.

KOLCUOĞLU’nun eksiği neydi?

Basın ilişkileri yok denecek kadar azdı.. adaletbiz Kolcuoğlu’na açık olmasına rağmen seçim kampanyası boyunca tek bir açıklama, haber, cevap gelmedi Kolcuoğlu’ndan. KOCASAKAL Yeşim’in röportaj teklifine “düşüneceğim Yeşim”  dedi, hala düşünüyor.. Kısaca Kolcuoğlu ve ekibinin basın ilişkileri çok zayıftı..

Ben ki adaletbiz’in patronu olarak bilinirim (inanmayınız) Av. Başar Yaltı seçim kampanyası öncesi, seçim süreci boyunca beni bir kez bile aramadı. Yaltı adaletbiz’in ilkeli yayın politikasının farkında idi ve her gün bir açıklama, yazı, röportaj ile adaletbiz’i değerlendirmesini bildi, ayrıca Feyzioğlu’nu destekleyenlerin organize bir şekilde adaletbiz ile ilişkilerini sürdürmeleri, basını doğru kullanmaları başarılarına önemli bir katkı oldu.

68 yaşlanıyor

68 yaşlanıyor, biz artık genç kuşağa ağabeylik yapmalıyız.. 70 e merdiven dayayan bir kuşağız biz..

KOLCUOĞLU ve geçen uzun yıllar

Kolcuoğlu uzun bir mücadele geçmişine sahip.. Bilirsiniz,  bir yarışmayı kazanan yaşlı adama sormuşlar;

-Siz 60 yıl araba kullanıp hiç kaza yapmayışınızı neye borçlusunuz?

Adam cevap vermiş;

-          Hiç araba kullanmayışıma, demiş..

Yaşlı adamın 60 yıldır ehliyeti var ama hiç direksiyonun başına geçmemiş..

Kazım arkadaş elli yıldır hiç arabadan inmedi ki, hep direksiyonda oldu..

Feyzioğlu ne yapar?

Bekleyip göreceğiz..

Genel Kurul Kulisleri

Genel Kurul salonunu girişinde üçlü, beşli gruplar halinde çay, kahve içenler hararetli bir şekilde tartışıyorlardı. Feyzioğlu’nu destekleyen Ali Şen “sınıf hareketinden gelenlerin hepsi Feyzioğlu’nu destekliyor, aklın yolu bir” diyordu..

Herkes desteklediği adaya kendi ideolojisinden bakıyordu.

Sınıf hareketinden gelenler derken Ali Şen sendikal hareketi kast ediyordu. 68 kuşağının alışkanlığıdır bu; ideolojiye göre eylem yerine eyleme ideoloji uydurmak..

Kulisler Feyzioğlu diyordu..

AKP-BDP desteğine rağmen Feyzioğlu

Öğleden sonra gelen haberler Kürtlerin Ahsen Coşar’ı desteklediği, Av. Sedat Yurttaş’ın Ahsen Coşar’ın listesinde olduğu doğrultusunda idi. Bu haber kulisleri hareketlendirdi. AKP ve Kürt işbirliğinin Ahsen Coşar’ın seçim şansını artıracağı söyleniyordu.

Tam aksi oldu, bu haber cumhuriyetçilerin kenetlenmesine yardımcı oldu.. Belki de söylentinin hedefi bu kenetlenmeyi sağlamaktı.

Barolarda ki ayırım açık seçik.. Türbana özgürlük diyenlerle, cumhuriyet ilkelerini hafife alanlarla karşı taraf arasındaki ayırım.. Bu ayırımda Ahsen Coşar’ın kazanması mümkün değildi. Bu kez adaletbiz bu ayırımın vurgulanmasında ciddi bir rol oynadı..

 Rahmi Ofluoğlu