Baro Meclisi Divan Başkanı Av. Zeki Diren’in toplantının sunuş konuşmasından sonra İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, İstanbul Barosu Yönetim Kurulunun çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

 

Ümit Kocasakal, konuşmasının başında tebligatlarda bazı sorunlar yaşandığının anlaşıldığını ve bu nedenle Meclise katılımın az olduğunu, öteki gruplarla da daha sağlıklı ilişkiler kurularak Baro Meclisi Başkanlık Divanının oluşturulmasının gelecek toplantıda gerçekleştirilmesi yönünde bir öneride bulundu.

Kocasakal, Çağlayan Adliyesinin aksine Kartal Adliyesinde bazı sorunlar yaşandığını, Baroya ait yeterli odanın bulunmadığını, baroya ait odaların kafeterya olarak kullanıldığını, bazı odaların geri alındığını ama bunu yeterli bulmadıklarını söyledi.  Kartal’da 1500 civarında cüppenin kaybolduğunu belirten Kocasakal, bunun nedenini araştırdıklarını ve bu sorunu bir yöntem belirleyerek çözeceklerini bildirdi.

Baro Merkez binanın yıkımı için tüm izinlerin alındığını ve çok yakında taşınma işlerinin başlayacağını kaydeden Ümit Kocasakal, CMK ve Adli Yardım’ın Staj Eğitim Merkezinin bitişiğinde kiralanan yere, yönetim birimlerinin Kültür Merkezine taşınacağını, Yönetim Kurulu’nun ise Çağlayan Adliyesinde çalışacağını anlattı. Kocasakal, yıkılan binanın yerine yapılacak binanın projesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

 

Bakırköy adliyesinin karşısında 5 katlı, bahçeli bir bina kiraladıklarını belirten Ümit Kocasakal, binanın bodrum katına bir toplantı salonu yaptıklarını, girişte restaurant-cafe bulunduğunu, ikinci katın tamamını kütüphane haline getirdiklerini, bir katı çocuk bakım yeri olarak düzenlediklerini, avukatlar için çalışma odaları oluşturduklarını söyledi.

 

24 Aralık’ta Çağdaş Hukukçular Derneğinin 9’u tutuklu 22 üyesinin duruşmasının başlayacağını, bu konuda baronunu üzerine düşen görevi yapacağını belirten Kocasakal, bir ülkede bu kadar avukatın yargılanıyor olmasını utanç verici bulduğunu bildirdi.

 

Baronun direnişini yurt dışındaki meslek örgütlerinin ilgi ve hayranlıkla izlediklerini, bu örgütlerin bir yıl içinde Baromuza üç ödül verdiklerini hatırlatan Kocasakal, Grenoble’da Fransız Adalet Bakanının da katıldığı bir toplantıda İstanbul Barosuna ‘Onur ve Cesaret Madalyası’ verildiğini, madalya töreninde yaptığı konuşmada, bu ödülü İstanbul Barosunun kurumsal kimliği adına büyük bir memnuniyetle aldığını ifade ettiğini söyledi.  

 

İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin Avrupa Barolar Federasyonunca “2013 İnsan Hakları Ödülü” ile ödüllendirildiğini, 28 Kasım’da bu ödülün verileceğini bildiren Ümit Kocasakal, “Törende  ‘bu ödülü biz Türkiye’de birçok şeyi göze alarak direnen bütün avukatlar adına alacağımızı söyleyeceğim. Bu sadece bize verilen bir ödül değil, bu Türkiye’de direnen, hukuku savunan bütün avukatlar adına verilmiş bir ödüldür” dedi.

 

İstanbul Barosunun İtalya’nın çok saygın bir avukat örgütü olan “İtalyan Savunma Avukatları”nca da ödüllendirildiğini kaydeden Ümit Kocasakal, La Tosca Füga ödülünün 40 yıldır İtalyan avukatlara verildiğini, ancak bir istisna olarak 10 yıl önce bir Fransız avukata verdiklerini, bu yılın ödülünü de İstanbul Barosuna vermeyi kararlaştırdıklarını ifade etti. Bu ödüllerin Baro müzesinde sergileneceğini ve mücadelenin gelecek kuşaklara aktarılacağını belirten Kocasakal, “Bunlar sadece İstanbul Barosu avukatlarının sayesinde olmuştur. Ben de bu baronun başkanı olarak başta gezi olayları olmak üzere hukukun üstünlüğü için mücadele veren, direnen meslektaşlarımızla gurur duyuyorum, onur duyuyorum” dedi.

 

Başkan Ümit Kocasakal’ın konuşmasını tamamlamasından sonra Baro Meclisi Divan Başkanı Av. Zeki Diren, Başkan Kocasakal’ın tebligatlardaki eksiklik, katılımın az olması ve diğer gruplarla iletişimin daha sağlıklı sağlanması bakımından Baro Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin kısa bir süre için ertelenmesi önerisini Genel Kurulun oyuna sundu. Önerge oylandı, oy çokluğuyla kabul edildi.

Gündemin dilekler ve öneriler bölümünde Av. Kemal Aytaç, Av. Selami Melemşe, Av. Günay Samur, Av. Cengiz Kayıtmazer ve Av. Tamer Şahin söz alarak görüş ve önerilerini bildirdiler.