Bari Barosu’nun daveti üzerine konferansa katılan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, “Türkiye’de Avukatların Hak İhlalleri ve Savunmanın Savunulması” konulu bir tebliğ sundu.

 

Oturum Başkanlığını Bari Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Serena Triggiani’nin yaptığı ve Bari Barosu Başkan Yardımcısı (Staj Eğitimden Sorumlu Başkan) Av. Giovanni Stefani’nin açılış konuşması ile başlayan konferansta konuşan Av. Francesca la Forgia, sakin ve barışçıl eylemler olarak başlayan Gezi Parkı eylemlerinin, polis şiddeti ile sonlandığını, Türkiye’de Gezi Parkı olayları bağlamında son dönemde insan hakları ihlallerinin yaşandığını ve avukat gözaltılarının demokratik bir ülkede olamayacağını ifade etti.

 

Bari Barosu Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyesi Av. Veralisi Massari de konuşmasında, Türkiye’de yaşanan genel insan hakları ve avukat hakları ihallerine değinerek, Gezi olaylarında yaşanan polis şiddetinin vehametine ve yaşananlara evrensel insan hakları çerçevesinde bakılması gerekliliğine vurgu yaptı.

 

Bari Üniversitesi Uluslararası Hukuk ve AB Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Av. Luciano Garofalo, Türkiye’de son dönemde yaşananların demokrasiden çok uzak olduğunu belirtti. Bu bağlamda uluslararası hukukun önemine de vurgu yapan Garofalo, “Hukuk, demokrasinin güvencesidir. Bu nedenle hukukçuların güvence altına alınması gerekir” şeklinde konuştu.

 

Avrupa Demokratik Avukatlar Örgütü Üyesi Av. Gilberto Pagani konuşmasında, avukatın olmadığı yerde demokrasiden söz edilemeyeceğini, avukata yönelik şiddeti her nerede olursa olsun kınadıklarını ve 24 Ocak 2013 tarihinde tüm Avrupa’da hakları ihlal edilen avukatları desteklemek için eylem yaptıklarını ifade etti, avukata yönelen şiddete ilişkin Avrupa’dan örneklere konuşmasında yer verdi.

 

Av. Alisbah Tuskan, Türkiye’de avukatlara ve barolara yönelen saldırılar ve baskılara değindiği konuşmasında, son dönemde avukatlara yönelen polis şiddeti, İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında açılan dava, avukat gözaltıları ve İstanbul Barosu’nun vatandaşların ve avukatların savunulmasındaki rolü konularında katılımcılara detaylı bilgiler aktardı. Alisbah Tuskan, konuşmasına “Türkiye’de avukatları avukatlar savunuyor. Türkiye’de avukatları barolar savunuyor. İstanbul Barosu olarak hakkın ve savunmanın savunulmasına adanmışlığımız, meslek onuruna ve ilkelerine olan bağlılığımız 135 yıldır hız kesmeden devam etmektedir” şeklinde son verdi.  Tuskan, konulara ilişkin görselleri ve Çağlayan Adliyesi’nde avukatlara yönelen polis şiddeti ile ilgili videoyu konuşması sırasında katılımcılar ile paylaştı.

 

Alisbah Tuskan, program çerçevesinde Bari Barosu’nu da ziyaret ederek Bari Barosu Başkan Yardımcısı Av. Giovanni Stefani, Bari Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Serena Triggiani, İtalya Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Maria Antonietta Labinca ile görüştü. Tuskan, İstanbul Barosu Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında açılan davanın detaylarını içeren İngilizce dosyayı ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafındna hazırlanan “Kadına Karşı Şiddete Hayır” broşürlerini Başkan Stefani’ye sundu.

 

Türkçe tebliğ için tıklayınız.

 

İngilizce tebliğ için tıklayınız.

 

İtalyanca tebliğ için tıklayınız.

 

İngilizce sunum (ppt) için tıklayınız. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bari Barosu (Ordine degli Avvocati di Bari)

 

 

 

 

Av.Giovanni Stefani, Av.Serena Triggiani , Av.Maria Antonietta Labianca