- Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yeniden yargılama yapılması yönündeki açıklamalarını değerlendirerek, “Ben halkın bunu desteklediğini de biliyorum. Feyzioğlu’nun bu girişimini destekliyoruz” dedi.

Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi üyeleri, düzenlenen dayanışma yemeğinde bir araya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Baro Başkanı Rıza Öztekin, Gençlik Meclisi Başkanı Hüseyin Akçar ve üyelerin katıldığı buluşmada konuşan Baro Başkanı Öztekin, “Biz artık Silivri’dekilere ‘tutuklu’ demiyoruz, ‘tutsak’ diyoruz. Dünyada Guantamala’dan başka örnek yoktur. Mahkemenin ve infaz yerinin aynı olduğu başka yer yoktur. Biz Feyzioğlu’nun girişimlerini önemsiyoruz. Bazı eleştiriler var ama ben halkın bunu desteklediğini de biliyorum” dedi.

Feyzioğlu’nun bozma kararından sonra yeni bir mahkemeden söz ettiğini, bunun yolsuzlukların araştırılmamasını getiren bir uygulama olmadığını ifade eden Öztekin, “Yolsuzlukların sonuna kadar üstüne gidilecektir” diye konuştu.

Kanun devleti ve hukuk devleti aynı şey olmadığını belirten Öztekin, “Türkiye’de HSYK’nın yapısını değiştiriyorlar. Biz bu yapısına da karşıyız. Oradan Adalet Bakanı ve müsteşar çıkmadığı sürece HSYK’nın olması gereken yapısına kavuşamayacağını düşünüyoruz. Şimdi daha da bağlı kılmak istiyorlar. Şimdi ne geliyor? Adalet Bakanı 'süper bakan' olacak” şeklinde konuştu.

"FEYZİOĞLU’NU DESTEKLİYORUZ"

Eskişehir Barosu olarak Feyzioğlu’nun bu girişimini desteklediklerini kaydeden Öztekin, şunları söyledi:

“Bazen şeklen bazı şeyler kanuna uygun olabilir ama hukuka uygun olmaz. Kanun devleti eşittir polis devletidir. Anayasa’da savcıların görevi bellidir. Savcılar bugün emniyet birimlerine talimatlarını geçiremez duruma gelmiştir. Böyle giderse halk savcıları ciddiye almayacaktır, güvensizlik oluşacaktır. Anayasanın başlangıcında kuvvetler ayrılığından söz edilir. Ama Başbakan, 'Yasama da benim, yürütme de benim' diyor. Yetmiyor, 'HSYK elimde olsa ben yargılarım' diyor. Bu çok tehlikelidir. Yargı zaten fiilen belli bir noktada geçmiştir. HSYK’daki son değişiklik tamamen yargıyı yürütmenin eline vermiştir. Anayasa değişikliği düşünüyorlar, HSYK üyelerinin meclis tarafından seçilmesini istiyorlar. Bu demokratik faşizmdir.”

"DEMOKRASİ VE HUKUK DEVLETİ İSTİYORUZ"

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise, “Son dönemde darbeye eşdeğer hareketler yapıldı, birçok emniyet mensubunun yeri değiştirildi. Hakim ve savcıların yerleri değiştiriliyor. En son HSYK ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Adalet Bakanı tek kişi konumuna gelmek üzere. Bunlar laik hukuk devletine uygun değil. Seçim öncesinde bu süreç bizleri kaygılandırıyor. Aslında hükümetin kargaşa içinde olması bize yarayan bir durumdur ama biz bunu rant olarak görmüyor ve bundan şikayet ediyoruz. Durumun düzelmesini istiyoruz, gerçek demokrasi ve hukuk devletinin oluşmasını istiyoruz” dedi.

Gençlik Meclisi Başkanı Hüseyin Akçar ise, “Avukatların sosyal alanda da her yerde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu güzel hafta sonunda meslektaşlarımızla kahvaltıda buluşmak istedik” diye konuştu.

İHA