Haber MerkeziMuğla Barosunca düzenlenen Ermeni Sorunu Konferansı 9 Ocak 2014 Perşembe günü yapıldı.Saat 17.30’da Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezinde başlayan Konferans büyük ilgi gördü.Konferans Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ın konuşmasıyla açıldı.Konuşmasında AİHM Kararının çok önemli olduğunu belirten Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan, Ermeni sorununu Muğla Kamuoyuyla paylaşmayı düşündükleri andan itibaren kendileriyle temas kurdukları büyükelçi Onur Öymen Doç. Dr. Cüneyt Akalın ve AİHM davası Avukatı Mehmet Cengiz’in Muğla’ya gelmelerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyelerinden olup Lozan’da diasporaya karşı zafer kazanan Talat Paşa Grubunun üyelerinden  Doç. Dr. Cüneyt Akalın Konferansı açarken yaptığı konuşmada Ermeni Diasporasının dünya genelinde yürüttüğü Türkiye karşıtı politika nedeniyle Türkiye’nin geçmişte sıkıntılı yıllar geçirdiğini belirtti.

 

Ermenilerin “Soykırım” iddialarının geçersiz olduğunu savunan Cüneyt Akalın Ermenistan Taşnak Partisi lideri ve Ermenistan’ın ilk Başbakanı Harutyun’un geçmişte Türklerin soykırım değil tehcir yaptıklarını belirten kitabından örnekler verdi.

Tehcir olmasaydı ve Doğu Anadolu’daki Türkleri hançerleyen Taşnak Partisi mücahitleri Suriye’ye sürülmeseydi, Mustafa Kemal Paşa’nın 1919’lu yıllarda kongre yaptığı Erzurum’a varıp konaklaması mümkün değildi diyen Akalın Batı dünyasının yıllarca Ermeni politikasına göre tavır aldığını savundu.

 Bu tezi Lozan’da İP Genel Başkanı Doç. Dr. Doğu Perinçek’in çürüttüğünü sözlerine ekledi.AİHM davası avukatı Mehmet Cengiz Lozan’da Doğu Perinçek’in çok başarılı bir savunma yaptığına değindi.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin vermiş olduğu son karar ile “Ermenilere soykırım yapılmamıştır” demenin bile doğrudan doğruya suç sayılmaya ve bu tezi savunanların doğrudan doğruya hapse girmeye başladığı günlerde özellikle Türkiye açısından çok önemli olduğuna değinen Av. Mehmet Cengiz  “Lozan’da bir hukuk devrimi yapılmıştır” dedi.Konferansın son konuşmasını emekli büyükelçi ve Bursa-İstanbul Milletvekili Onur Öymen yaptı.Onur Öymen Ermeni diasporasına karşı verilmesi gereken mücadelenin aslında geç başladığına işaret etti.

Ancak CHP Milletvekili olarak yer aldığı Dış İşleri Komisyonu üyesi olarak İsviçre ve Fransa Parlamentolarında  önemli hizmetler yaptıklarını dile getirdi.

 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini dünyada ilk yayınlayan ülke olan Fransa’da çok etkili ve Türkiye aleyhinde gelişen siyasal atmosferi kanalize eden Ermeni diasporasını önce Fransa’da kuşatmaya aldıklarını belirtti.Fransız parlamenterleriyle kurdukları bire bir ilişkilerde diasporanın tezini çürüttüklerini belirten Onur Öymen, Ermenilerin Türk diplomatlarına karşı başlattıkları yıldırma-öldürme olaylarının bu yıllarda başladığına dikkat çekti.Türk tezini başarıyla savundukları için kendi tezlerinin zayıf kalmasından ötürü Türk diplomatlarına ölüm kusmaya başlayan Ermeni diasporasının bu şiddet eylemiyle dünya kamuoyunun da tepkisini çekmeye başladığını ileri sürdü.

Onur Öymen Dönemin Paris Büyükelçisi Hasan Esat Işık’ı rahmetle andığını belirtti.

 Marsilya’daki Ermeni Anıtının açılış törenine hükümeti temsilen kimsenin katılmayacağını belirten Fransa Hükümetinin temsilci göndermesini anında kınayan ve ertesi sabah ilk uçakla Fransa’yı terk edeceğini, ancak hemen istenirse Fransa’dan hemen ayrılacağını  belirten Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi Hasan Esat Işık’ın diaspora karşısında    yücelen büyük bir Türk diplomatı olduğunu ifade etti.Baro’nun plaketini Doç. Dr. Cüneyt Akalın’a veren Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş, Talat Paşa’nın Muğla’da yaşayan ve Muğla topraklarına gömülen yakın arkadaşlarından Baha Beyi yeniden anımsattıkları için Akalın’a teşekkürlerini sundu.