Şanlıurfa ve Diyarbakır barosundaki avukatlar, Hilvan ilçesinde yaklaşık bir hafta önce gerçekleşen cinayet nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Avukatlar, kadına şiddete ve töre cinayetlerine tepki gösterdi.

Şanlıurfa Adliyesi önünde toplanan Şanlıurfa Barosu ve Diyarbakır Barosu’na kayıtlı yaklaşık 15 avukat, cübbeleriyle birlikte adliye binası önünde basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır Barosu Kadın Merkezi Koordinatörü Halime Sanli’nin de yer aldığı açıklamayı, avukatlar adına Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Serpil Kılıç Yıldırım okudu. Yıldırım, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşanan töre cinayetine dikkat çekerek, ülke genelinde yaşanan kadına şiddet olaylarına tepki gösterdi.

Yıldırım, “Ne yazık ki son birkaç yıl içinde adeta kronikleşerek ülkemizin her noktasında artış gösteren, ortak bir sorun haline gelen kadına şiddet, kadının yaşam hakkının ihlali niteliğindeki olaylar, muhafazakar kapalı aile yapısına sahip olan Doğu ve Ggüneydoğu bölgelerinde daha da kanayan ve gittikçe derinleşen bir yara haline gelmiştir. Töre, namus cinayetlerinin gerçekleşmesinde geleneksel geniş aile yapısının etkisi bulunmaktadır. Bu aile yapısında medeni haklar açısından kadına biçilen rol ve işlevler son derece kısıtlıdır. Bu meclis erkek egemen bir meclistir. Çoğu kez aile üyeleri eğitimli ve toplumda bilinen şahsiyetler dahi olsalar, bu işlenen cinayetlere karşı çıkamamış, çıkmamış ve çekingen kalmışlardır. Cinayetlerin işlenmesinin önemli değişkenlerinden biri de toplumsal ve çevresel baskılardır. ‘Kadınlar ölmesin’ diyoruz. Kadınlar öldükçe insanlığımız ölüyor” dedi.

Yıldırım, Şanlıurfa ve Diyarbakır baroları adına tüm avukatlara, sivil toplum kurumlarına, ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunarak, töre cinayeti, kadına şiddet gibi konularda topluma bilinç kazandırılması için iş birliğine davet etti.

Kaynak:   İHA