Hüküm şöyle:  "Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez"

                Bu hükmün TBMM Genel Kuruluna gelişi, Kabul ediliş süreci ve Maddi içeriği :

                I- Hukuksal olarak: Evrensel hukuk ilkelerine ve Anayasaya aykırıdır.

                a) Biçimsel bakımdan:

                * Torba Kanun yönteminin bütün kusurlarıyla "malül" biçimde çıkarılmıştır.

                * "Korsan" tabir edilen bir önergeyle gece yarısı yasaya eklenmiştir.

                * Eklenmesi gereken yer İmar Kanunu değilken İmar kanuna eklenmiştir.

                * Önerge imzasız olarak verilmiş, görüşmeler sırasında imzasız olduğu anlaşılınca, "hemen oracıkta" imzalanmıştır.

                * Metnin tamamı 500 kelimeden fazla olduğu gerekçesiyle özet olarak  okunmuştur. Oysa bu kural gerekçe için geçerlidir. Yasa metninin tamamının Genel Kurulda okunması zorunluluktur. 

 

                b) Maddi içeriği bakımından:

                Mühendis ve Mimar odaları Anayasal kuruluşlardır (AY md.135) . Anayasa Hukukuna göre  Görevleri siyasal erk'in denetlenmesi/frenlenmesidir. İşlevleri toplumsal hayatın düzenlenmesinde siyasal erkten bağımsız biçimde genel menfaatlerin korunmasıdır. Bu düzenleme ile yetkilerin tanınması, kullanılması  ve bu yetkilerin kullanımının denetlenmesini  siyasal nitelikli bakanlık v.b  organlarda birleştirilmiştir.  Daha ötesi yetki ve denetim temerküz edilerek/yığıştırılarak evrensel hukukun "yürütenin ve denetleyenin aynı yerde birleşemeyeceği ilkesine" aykırılık oluşturulmuştur.

                Anayasaya göre" mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile "kanunla kurulmuş olduğunu ifade etmektedir.

                Vize yetkisi elinden alınmış bulunan meslek Odalarıın bu denetimi yapamayacağı, amacına uygun çalışamayacağı açıktır. Odaların varoluş amacını ortadan kaldıran bu düzenleme maddi içeriği bakımından da Anayasaya aykırıdır. Fiilen Anayasa hükmü ilga edilmiş olmaktadır.

                II- Toplumsal olarak Anti-Demokratik niteliktedir.

                Günümüzde : Demokratik meşruiyetin temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişe tekabül etmesi gerektiği  tartışmadan uzaktır.

                Yüzbinlerle ifade edilen Mühendis ve Mimarlarımızın, anayasal örgütleri olan odalar hakkında böyle bir yetki el değiştirmesi (Siz yetki tecavüzü  yada yetki gaspı da diyebilirsiniz) gerçekleştirilirken hiçbir biçimde görüşlerinin alınmaması "yok sayılmaları" amacında "fiilen yok etmek" olduğunu göstermektedir.

                Kaldıki  yasanın çıkış biçimi, zamanı ve içeriği gözetildiğinde :İktidarın Taksim Dayanışması içinde olan TMMOB ni ve onu oluşturan odaları cezalandırmak istediği, yetkilerini elinden alarak mali olarak da çökertmeyi hedeflediği anlaşılmaktadır.

                Haziran direnişi nedeniyle -direniş sırasındaki kolluk şiddetinin yanısıra- gözaltılar,soruşturmalar ve diğer biçimlerde estirilen baskı ve yıldırma politikaları örgütler üzerinde işlevsizleştirme ve çökertme biçiminde de devam etmektedir.

                Demokrasilerde bunlar olağan yada kabul edilebilir değildir. Demokratik devlet ilkesine tümüyle aykırıdır.

                Bu yasanın onaylanmaması için... Onaylanırsa İptali için... Tüm  gerçek ve tüzel kişiler bütün meşru yollara ve araçlara başvurmalıdırlar.

                Muğla Barosu,  Kardeş Meslek odaları ile dayanışma içinde olduğunu ilan eder.

                Saygılarımızla.

          Av. Mustafa İlker Gürkan

          Muğla Barosu Başkanı