İzmir Barosu'nu 500 oy farkla Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu kazandı.

İzmir'de Genel Kurul salonundan ilk sonuçları geçen avukat, telefonda “Tarih yazdık”, “Bu çok büyük başarı” derken sesi sevinçten titriyordu... Cumhuriyetçi, solcu, sağcı tüm milliciler birleşmiş ve Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu olarak tek listeyle seçimlere katılmış, sonuç almışlardı. Genel Kurul'un yapıldığı İzmir Fuarı Atlas pavyonunda büyük bir bir coşku vardı. “Mustafa Kemal'in Askerleriyiz”, “Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti” ve “Ne Mutlu Türküm diyene” sloganları atıldı.
Bir yandan davul zurna eşliğinde halaylar çekiliyor, hemen ardından büyük bir coşkuyla Onuncu Yıl marşı söyleniyordu.

Saat 18:30'a yaklaşırken ortaya çıkan kesin olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu 1970, Çağdaş Avukatlar Grubu 1690, İdealist Avukatlar Grubu 170 oy aldı. Sonuçların belli olması üzerine, Çağdaş Avukatlar Grubu büyük moral yıkımıyla salonu terk etti.

CUMHURİYET DEVRİMİNİN BAŞARISI
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubundan seçilen yeni İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, sonucun belli olması üzerine bir açıklama yaparak Cumhuriyetçi avukatlar grubunun Mart ayından beri yoğun bir çalışmayla seçimlere hazırlandığını söyledi. “Bütün meslektaşlarımıza eşit bir şekilde Baro hizmeti vereceğiz” diyen Özcan, bugünün tarihi bir gün olduğunu söyledi. Yeni Baro Başkanı, Cumhuriyetçi Avukatların Çağdaş Avukatlar grubundan geri aldığını, Cumhuriyet devriminin kazandığını, avukatların Cumhuriyete sahip çıktığını belirterek oy veren ve vermeyen tüm meslektaşlarına katılımları için teşekkür etti.

ZAFERE GİDEN YOL
İzmir Barosu seçimlerinde Milliyetçi Avukatlar Grubu aday çıkartmadı, Cumhuriyetçi Avukatları Grubu'nu destekledi. CHP içinde de oylar adeta ikiye bölündü. İzmir'de CHP içinde Aziz Kocaoğlu-Alaaddin Yüksel-Mustafa Moroğlu ekibi olarak bilinen grup Çağdaş Avukatlar Grubunu desteklerken, bir grup ulusalcı CHP'li avukat da Cumhuriyetçi Avukatları destekledi. Sonuçların bu kadar yakın olmasının sebebi, CHP'nin neo-liberal kanadının diğer gruba oy vermesiyle açıklanıyor.

Grubun Çaağdaş Avukatlara oy verdiğini düşündüren gerekçelerden biri, önceki Baro Başkanı Ercan Demir'in İzmir Büyükşehir Belediyesi davasında, Aziz Kocaoğlu'nun avukatlığını yapıyor olması. Keza, Çağdaş Avukatlar Grubu'nun bir önceki başkanı Sema Pektaş, Kasım 2013'de İzmir Barosu Başkanlığından istifa edip CHP'den Konak Belediye Başkan adayı olmuş ve 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Başkanlığa seçilmişti. Boşalan Baro Başkanlığı için Şubat 2014'de yapılan İzmir Barosu Olağanüstü Genel Kurulu'nda Av. Ercan Demir, Çağdaş Avukatlar Grubunun adayı olarak Baro Başkanı seçilmişti.

Genel Kurul'un ilk günü yaşanan olaylar da Cumhuriyetçi Avukatların lehine oldu. 25 Kasım Cumartesi günü, Çağdaş Avukatlar Grubundan bazı avukatlar, Cumhuriyetçi Avukatlara “Faşist” diye bağırıp “Biji Rojava Devrimi” ve “Biji Kobane” gibi Kürtçe sözcüklerin katıldığı sloganlar atarken, aynı saatlerde Hakkari Yüksekova'da 3 Mehmetçik PKK ateşiyle şehit oluyordu.

Fusün İkikardeş



ulusalkanal.com.tr