Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ilginç bir olaya sahne oldu. Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, duruşmaların görüldüğü mahkeme salonunu basarak, bir dava sırasında mahkeme adabına uymadığı gerekçesiyle bayan avukatı uyaran ve hakkında tutanak tutan hakimle tartıştı. Dakikalarca mahkemeyi oyalayarak duruşmaların ve yargılamaların yapılmasını engelleyen Baro Başkanı'nın sert sözleri karşısında duruşma kâtibi de fenalık geçirdi. Hâkimin, "Burası mahkeme salonu sakin olun. Konuşalım." diyerek yatıştırmak istemesine rağmen bağırarak karşılık veren Baro Başkanı, beraberinde gelen avukatlara da, "Bundan sonra hiçbiriniz mahkemede ayağa kalkmayın." şeklinde talimat verdi. Mahkeme, yaşanan olayla ilgili tutanak tutarak, Rıza Öztekin ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması için Adalet Komisyonu ile Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Alınan bilgiye göre Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bir davanın görülmesi sırasında davalı vekili Avukat Tuğba Aksoy, duruşma düzen ve intizam kurallarına uymadığı gerekçesiyle Hakim Mualla Dündar tarafından uyarıldı. Ancak Avukat Aksoy, "Nasıl istersem öyle otururum, beni uyaramazsınız" diyerek hâkimin uyarılarına aldırış etmeyerek oturuş şeklini düzeltmedi. Bunun üzerine Hakim Dündar, ilgili makamlara gönderilmek üzere Avukat Aksoy hakkında ‘duruşma düzen ve intizamına uymadığı' gerekçesiyle tutanak tuttu.

Duruşma bitiminde Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin'e giden Avukat Aksoy, yaşadıklarını anlatarak şikayetçi oldu. Bunun üzerine Baro Başkanı Öztekin, Avukat Aksoy ve beraberindeki 15 civarında avukatla birlikte söz konusu olayın yaşandığı ve duruşmanın görülmekte olduğu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi salonuna girdi. Elinde Avukat Aksoy ile ilgili tutanağı tutarak mahkeme başkanı Dündar'a, "Siz hiçbir avukatı ayağı kaldıramazsınız" diyerek sert çıkan Baro Başkanı Öztekin, ardından duruşma salonun kapısında toplanan avukatlara dönerek, "Bundan sonra hiçbiriniz mahkemede ayağa kalkmayın." şeklinde bağırdı.

Bunun üzerine devreye giren Hakim Dündar'ın, "Duruşma devam ediyor. Mahkeme intizamının bozulmaması lazım." uyarısına karşılık Rıza Öztekin, bu kez, "Bu burada konuşulacak. Hiçbir avukatın mahkemece ezilmesine müsaade etmeyeceğim" karşılığını verdi. Bu sözler üzerine Hakim Dündar, Baro Başkanı'nın duruşmada dosyasının olmadığını ve mahkeme salonunu terk etmesini istedi. Ancak hakimin tüm uyarılarına aldırmayarak mahkeme salonunu terk etmeyen Baro Başkanı, sırası gelen duruşmaların da böylelikle yapılmasını engelledi. Hakimin bu şartlarda yargılama faaliyetini yürütemeyeceğini söylemesi üzerine Baro Başkanı, mahkeme başkanının dışarı çıkmasını da engelledi.

Duruşmaları yapamayan Hakim Dündar, Baro Başkanı'na, "Beyefendi, burası mahkeme salonu ve yargılama salonu. Bu tür sorunlar yasal yollarla ve konuşularak çözülür." diyerek sakinleşmesini sağlamaya çalıştı. Fakat Baro Başkanı Öztekin, hâkimin bu sözleri üzerine hiddetini daha da artırarak, "Ben beyefendi değilim. Baro başkanıyım." şeklinde tepki göstererek, mukavemette bulundu.

Yaşananlara duruşma salonunda bulunanlar da tepki gösterdi. Yaşananlar karşısında fenalık geçiren duruşma katibi Ayfer Yavuz, Baro Başkanı'na, "Lütfen bağırmayın, yüksek sesle konuşmayın, çok kötü oldum." diyerek tepkisini dile getirdi. Katip Yavuz, ardından baygınlık geçirince duruşma salonundan dışarıya çıkarılarak gözlem altına alındı. Yerine ise başka bir katip görevlendirildi.

Daha sonra Baro Başkanı Öztekin, beraberinde geldiği bir grup avukatla mahkeme salonundan ayrıldı. Mahkeme Hâkimi Dündar, yaşananlarla ilgili tutanak tuttu. Hâkim, tuttuğu tutanağı Eskişehir Adliyesi Adalet Komisyonu ile Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndererek Baro Başkanı ile ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. Mahkemenin basılması, yargılamanın engellenmesinin TCK 113. Maddesi gereğince suç oluşturduğu ve bu nedenle de konunun Adalet Bakanlığı, HSYK ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından incelenerek ilgililer hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı öğrenildi.

Bu arada, Baro Başkanı Öztekin'in yaşananlardan dolayı üzüldüğü ve dün de adliyedeki hakimleri makamlarında ziyaret ederek, olaydan dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdiği öğrenildi.
Cihan