Erzurum Baro Başkanı Avukat Faruk Terzioğlu, yargının siyasi iktidarın denetimi ve güdümüne girmesine karşı olduklarını belirterek, "Demokrasilerle yönetilen ülkelerde yargının, siyasi iktidarı bu kadar kontrolünde olmasını kabul etmek mümkün değildir." dedi.

Baro olarak yıllardan bu yana, yargının bağımsızlığı için Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'da siyasilerin, müsteşarların ve bakanların bulunmasını sakıncalı bulduklarını dile getiren Baro Başkanı Terzioğlu, söz konusu kişilerin varlığının yargıya müdahale olduğunu ifade etti. Bugün ülkede yargı ve hükümet arasında yaşananların ülkenin hayrına olmadığına dikkat çeken Terzioğlu, "Biz yıllardan beri HSYK’da siyasi iktidarın müsteşarını ve özellikle bakanın bulunmuş olmasını yargı bağımsızlığı müdahale olarak algıladık, bunu ifade ettik, bunu eleştirdik. HSYK yeni düzenleme il ilgili Anayasa'da değişikliği sırasında da ‘yetmez ama evet’ şeklinde bir değerlendirme ile bir nebze olsun yargı bağımsızlığını tesciller diye düşündük. Ama bugün gelinen noktada yapılanlar hayra alamet işler değildir. Yargı bağımsızlığını tamamen ortadan kaldıracak, yargıyı siyasi iktidardın denetiminde, gözetiminde, güdümünde kılacak her türlü organizasyonu kabul etmemiz mümkün değil. A’dan Z’ye yanlıştır. Bu yarış doğru bir yarış değildir. Ne yargı siyasi iktidarı yerini almalıdır, ne siyasi iktidar yargıya bu kadar müdahale edecek düzenlemeler yapmalıdır. Önceden Türkiye’de en çok şikayet ettiğimiz konu vesayet konusuydu. İşte asker durumdan vazife çıkarıyor diyorduk. Bugün maalesef durumdan vazife çıkaran bir yargı var. Yargı yürütmeye etkilemeye çalışmaktadır. Aynı şekilde hükümet yargıyı etkilemeye çalışmaktadır. Türkiye’de kuvvetler ayrılığı sistemini benimsenmiştir, demokrasinin vazgeçilmez temel tercihlerinden birisidir bu. Şimdi her hal ve şartta bu yarışın ne hukuka, ne adalete, ne siyasete, ne de toplum barışına hayır getirmeyeceğini düşünüyoruz." dedi.

Başbakan'ın 'Ben yaptım oldu, olmaz' sözünü hatırlatan Terzioğlu, "HSYK'daki düzenleme hukuk kuralları içerisinde, yargı sistemini daha güçlendirici bağımsızlaştırıcı, ama mutlak surette de kendi içinde denetimini sağlayacak bir yapıya kavuşturulması en büyük arzumuzdur." diye konuştu.


beyazgündem