Bu yasak öncelikle Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Çünkü bu yasak ile büfeciler, bakkallar yani küçük esnaf mağdur olmuştur. Restaurant, gece kulübü, bar gibi işletmelerde ise alkollü içkilerin satışına ilişkin herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Ortada hem bir çelişki hem de bir eşitsizlik bulunmaktadır.

Alkol kullanmak isteyenler, restaurant, bar ve gece kulüplerine gitmeye teşvik edilmektedir. Büfeciler, bakkallar mağdur edilmiştir. Kaldı ki, alkol satışının yoğun olduğu saatlerin gece 22.00’den sonra başladığı göz ardı edilmiştir. Asıl amaç, gençleri ve toplumu kötü alışkanlıklardan uzak tutmak olsaydı, sigara satışının da, Devlet eliyle oynatılan şans oyunlarının da kısıtlanmış olması gerekirdi.

Gece 22.00’den sonra alkollü içki satışı yapamayacak olan küçük esnafın gelirinin azalacağı muhakkaktır. İşyerlerinde kiracı olan küçük esnafın, kiranın yeniden uyarlanmasını talep etme hakkı doğmuştur.


Çünkü kanunun yürürlüğe girmesiyle ekonomik açıdan zarara uğramışlardır. Ciroları ve karları düşmüştür. Bu durum aynı zamanda kiraya verenler açısından da mağduriyet sebebidir. Küçük işletmelerde çalışan emekçiler de işsiz kalma durumuyla karşı karşıya kalmışlardır. Birçok aile ekonomik yönden olumsuz etkilenmiştir.

Eşitlik ilkesine aykırı olan bu kanun hakkında ana muhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açmamış olması merak uyandırmaktadır.

Her platformda hak ve özgürlükleri savunanların, kişisel yaşam alanlarına ve özel hayata müdahaleye şiddetle karşı çıkanların, küresel sermaye karşısında kaderine terk edilen küçük esnafın yanında olduğunu dile getirenlerin, sadece küçük esnafa uygulanan bu yasak karşısında Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açması gerekmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse, bu satış yasağı sadece bakkal gibi, büfe gibi küçük esnafa uygulanan bir yasaktır. Yasakların herkese eşit uygulanması gerekir. Herkese eşit uygulanmayan yasaklar iptal edilmelidir. Hukuk ve adalet bunu gerektirir” dedi

 
edirneajans