Yargıtay üyelerinin suç işlediğini belirten Elçi, “Lice dosyası yasaya ve hukuka aykırı bir biçimde özel yetkili ağır ceza mahkemesinin bulunmadığı bir şehre gönderilmiştir. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, özel yetkili mahkeme bulunmadığı için dosyayı görevsizlikle Yargıtay 5. Ceza Dairesine iade etmiştir. Bu açık bir suçtur. Biz Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Dosyanın suçun işlendiği yere gönderilmesi gerekir” dedi.

Kuzey Kürdistan’da işlenen en önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ve Lice’nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan ve geçtiğimiz günlerde güvenlik gerekçesiyle Yargıtay 5. Dairesi’nce Eskişehir’e nakledilen davada yeni bir gelişme yaşandı. Dosyayı inceleyen Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Eskişehir’de Özel Yetkili Mahkeme bulunmadığı için dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesine geri gönderdi.

‘KARARLAR MAĞDURLARI DAHA ÇOK MAĞDUR ETMEKTE’

Lice katliamı davasına ilişkin gelişmeleri ANF’ye değerlendiren Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, son yıllarda faili meçhul cinayetlerle ilgili davaların açıldığını, bunların önemli olduğunu belirterek, “Maalesef, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay’ın hukuk dışı ve anlaşılmaz tutumu ve kararları nedeniyle bu tür önemli davalara müdahale edilmektedir. Davalar işlendiği yerden binlerce kilometre öteye gönderiliyor. Bu kararlar mağdurları daha çok mağdur etmektedir. Kararlar son derece incelenmeden ve gerçekten bir güvenlik sorunu olduğu saptanmadan bu işlemler yapılmaktadır. Nitekim daha önce Şırnak’ta General Mete Sayar ile ilgili kendisi tutuksuz ve SEGBİS üzerinden sorgu ve savunması alınmasına karar verilmesine rağmen güvenliği gerekçesiyle dosya Şırnak’tan Ankara’ya nakil edildi. En sonda Lice ile ilgili General Bahtiyar Aydın ve 16 sivilin öldürülmesine ilişkin dava güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e gönderilmesine karar verildi” hatırlatmasında bulundu.

‘YARGITAY ÜYELERİ SUÇ İŞLİYOR, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılığının, ‘kentte güvenlik sorunu yoktur’ mütalaasına rağmen anlaşılmaz bir biçimde Adalet Bakanlığı tarafından dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderildiğini belirten Elçi, “Yargıtay 5. Ceza Dairesi ne yazık ki dosyanın hangi mahkemeden geldiğine bile bakmadan özel yetkili mahkemenin bulunmadığı Eskişehir’e dosyanın gönderilmesine karar verdi. Bu işlemle 5. Ceza Dairesi kendisine gelen nakil talebine ilişkin dosyanın hangi merciden geldiğini bile bakmadan görevini ihmal etmiştir. Yargıtay 5. Ceza dairesi üyeleri açıkça suç işlemiştir. Dosya yasaya ve hukuka aykırı bir biçimde özel yetkili ağır ceza mahkemesinin bulunmadığı bir şehre gönderilmiştir. Mahkeme dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesine iade etmiştir. Bu açık bir suçtur. Biz Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bunlar açık bir şekilde suç işliyor ve görevlerini ihmal etmişlerdir. Normalde dosyanın Diyarbakır’a gönderilmesi gerekiyor ve Diyarbakır’ın yeniden güvenlik sorunu var mı? Yok mu? Bu hususları araştırması gerekiyor. Ondan sonra göndermek istiyorsa yeniden Adalet Bakanlığına gönderebilir. Biz bu sürecin bu şekilde cereyan etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu hukuksuzluğun takipçisi olacağız” dedi.

ESKİŞEHİR’E GÖNDERİLMİŞTİ

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen ay yapılan ilk duruşmada, yargılanan sanıklar dönemin Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ'ın avukatlarının 'güvenliğimiz' yok diyerek davanın başka bir ile alınması talebini değerlendiren mahkeme, dava dosyasını Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin olmadığı Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.


ajanfirat.com