Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Adana’da düzenlenen ve 34 Baronun tebliğ sunduğu “Mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları” sempozyumunda oturum başkanlığı yaptı, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

 

Adana Barosu öncülüğünde düzenlenen “Mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları” sempozyumunda avukatların sorunları irdelendi ve çözüm yolları arandı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu’nun yanı sıra Türkiye Barolar Birliği ve çok sayıda barodan avukatların katıldığı programda Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, başkanlığını yürüttüğü “Baroların Toplumsal İşlevleri ve Yargı Erki İçerisindeki Durumu Avukatlık Mesleğinin İtibarsızlaşma Sorunu” başlıklı oturumda çarpıcı tespitlerde bulundu.

 “MAHKEMELERDEKİ DOSYA SAYILARI ARTIYOR”

Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, konuşmasında çeşitli rakamlar vererek Türkiye’de mahkemelerdeki dosya sayılarının arttığına dikkat çekti. Başkan Av. Şarlan,  verdiği bilgide “Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2012 yılı adalet istatistiklerine göre ilk derece hukuk mahkemelerinde bulunan dosya sayısı 2012 yılında 2.797.566′ye ulaşmıştır. Geçen yıllara bakıldığında dosya sayısında % 38 lik bir artış yaşanmıştır. Aynı sürede dosya sayılarında Yargıtayda % 195, Yargıtay Hukuk Daireleri’nde % 103, Ceza Dairelerine % 206 oranında artış meydana gelmiştir.” dedi.

 

“AİHM’YE EN ÇOK TAZMİNAT ÖDEYEN İKİNCİ ÜLKEYİZ”

Düzenlenen sempozyumda Türkiye’nin aleyhinde dava başvurularının sayısına da dikkat çeken Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Türkiye aleyhindeki dava başvuruları bugün toplam iş yükünün %13,2 sini oluşturduğunu söyledi. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne, geçtiğimiz yıl 23 milyon 424 Euro ile en çok tazminat ödeyen ikinci ülke olduğunu aktaran Av. Bülent Şarlan, hakkında açılan 16 bin 700 dava ile de Türkiye’nin ikinci sırada yer aldığını ve bunun üzüntü verdiğini söyledi.

Baroların toplumsal fonksiyonuna da dikkat çeken ve savunma hakkının kutsal bir hak olduğunu belirten Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, bu hakkın yerine getirilmesinde barolara önemli görevler düştüğünü, baroların toplum hizmeti yerine getirdiğini ve meslek örgütleri içinde özel bir yer tuttuğunu aktardı.

 

HUKUKTA AKADEMSİYEN SAYISI YETERSİZ

 

Başkan Şarlan, ülkemizde bugün itibariyle 15 hukuk fakültesini taşıyacak akademisyen kadro olmasına rağmen 109 fakültesini faaliyet gösterdiğini, bu fakültelerde öğrenim gören 13 bin öğrencinin büyük bir kısmının ise gerekli donanımı alamadan mezun olduğunu belirtti. Avukatlığın bitirmeye, sindirilmeye çalışılan bir meslek olduğunu da söyleyen Av. Bülent Şarlan meslek örgütleri içinde Baroların net duruşları, haklı itirazları, başı dik tavırları nedeniyle tarih boyunca erkin en büyük tehdidi olarak algılandıklarını ve itibarsızlaştırılmaya çalışıldıklarını kaydetti.

AVUKATLAR SORUNLARI KONUŞTU

Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan’ın oturum başkanlığını yaptığı “Baroların Toplumsal İşlevleri ve Yargı Erki İçerisindeki Durumu Avukatlık Mesleğinin İtibarsızlaşma Sorunu” başlıklı oturum avukatların konuşmalarıyla devam etti. Oturumda kent ile etkileşimleri kuvvetli olan Zonguldak Barosunun Başkanı Avukat İbrahim Kerem Ertem, Adana Barosu’nun 21. ve 22. Dönem başkanlığını yürütmüş Av. Necati Erdem ve Adana Barosu avukatlarından Murat Karan konuya ilişkin konuşmalar yaptılar. Program kapsamında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan’a günün anısına plaket sunuldu. Sempozyum sonunda ise Baro Başkanları hatıra fotoğrafı çektirdi.