En temel insan hakkı olan “yaşama hakkı” acımasızca elinden alınan ve bugün Türkiye’deki vicdan sahibi herkesin evladı olan Berkin Elvan’ı unutmayacağız.

Halkın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçlerinin; geçtiğimiz Haziran ayında yaşanan Gezi olayları sırasında demokratik protesto hakkını kullanan halka karşı uyguladığı kontrolsüz şiddet; çocuklarımızın sonuçları yıllar sonra ortaya çıkabilecek biber gazını solumasına, sakat kalmasına, gözlerini kaybetmesine hatta canlarına malolmuştur.

Siyasi iktidar temsilcilerinin, özgürlük talep eden halkın barışçıl eylemlerini şiddetle bastırmaya çalışması, yaşanan kayıplar karşısında kullandığı acımasız dille kutuplaştırmayı körüklemesi toplum vicdanında büyük yara açmıştır.

Gezi olayları sırasında yaşanan hukuk dışı uygulamaların yanı sıra, gençlerimizin hayatlarına kast edenlerin bulunmaması; silinen mobese kayıtları, adaletten kaçırılan sorumlular, ilden ile taşınan duruşmalarla toplumun acılarına karşı gösterilen duyarsızlık son olarak 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın kaybıyla doruğa ulaşmıştır.

Türkiye Barolar Birliği, barolar ve avukatlar her zaman olduğu gibi, Gezi olaylarında da yaşanan hukuksuzluklar karşısında halkın ve hakkın yanında olmuş, gerekli hukuki müdahalelerde bulunmuş, yetkilileri uyarmıştır.

Berkin Elvan’ın ailesine, yakınlarına ve tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyor, bu olayın sorumlularının bir an önce bulunması ve hak ettikleri cezayı almasının takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Saygılarımızla.

Türkiye Barolar Birliği