TUTUKLAYAMAZSINIZ

Adliye binası önünde dün avukatlarla birlikte açıklama yapan Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, halkevi üyelerinin serbest bırakılmasının ardından polis memurlarının tuttuğu tutanakla Valiliğin Hakim Mesut Erbaş’ı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet ettiğini söyledi. 2911 Sayılı Kanuna Muhalefetten gözaltına alınan kişilerin başka suç istinadı olmadığı sürece tutuklanmayacağını ifade eden Solakoğlu, “Tutuklama kararı bir ceza değil önlem, kural değil istisnadır. İnsanların özgürlük hakkını kısıtladığı için çok dikkatli verilmesi gereken bir karadır” dedi.

ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR

Yapılan şikayetin yargıyı etkileme ve müdahale anlamına geldiğini ifade eden Solakoğlu, “Yargı bağımsızlığına saygı duymak ve yargı bağımsızlığına gölge düşürecek tutum ve davranışlardan özenle kaçınmak öncelikle tamu görevi yapan kişi ve kurumların titizlikle uyması gereken bir kuraldır. Yargı bağımsızlığının korunması için her türlü egemen güce karşı korunmalıdır. Bu demokratik hukuk devletinin gereğidir. Eğer korunmazsa hakimin vereceği kararlar hukuka uygun olmaz” diye konuştu.

BASKI YARATIR

Yapılan şikayetin ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun soruşturma açmasının Kocaeli’de hakimler üzerinde büyük etki yaratacağını söyleyen Solakoğlu, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Bundan sonra yaşanabilecek benzer konularda hakimler bundan etkilenerek farklı kararlar verebilirler. Bu anlamda yapılan şikayet hakimlerin vereceği kararlara açık bir müdahaledir. Bizler, bağımsız yargıyı etkileme çabasını kınıyor, hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına her zaman sahip çıkacağız”.

http://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/barodan-kocaeli-valisine-sert-tepki-127833.html