Baro başkanları, HSYK’nın bütün yetkilerini ‘kurul başkanı’ sıfatıyla Adalet Bakanı’na devretmeyi öngören teklifin ‘kuvvetler ayrılığı ilkesini’ yok edeceği konusunda hemfikir. İşte o görüşler:

Kocaeli Barosu Başkanı M.Tamer Solakoğlu: “HSYK Kanunu’nda yapılmak istenilen değişiklikler ile yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı tamamen yok edilmekte ve yargı erki Adalet Bakanı’na, yani yürütmeye bağlanmaktadır. Yapılmak istenilen değişiklikler ile yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmakta, hukuk devleti yok edilmek istenilmektedir. Bütün bu yaşananlar yargı ve adalete olan inancı azaltmaktadır. Bizce en büyük tehlike budur.”

Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin: “İktidarın, HSYK ile ilgili yapmayı düşündüğü son yasal düzenlemeler Anayasa’ya, kuvvetler ayrılığına, hukuk devletine, yargı bağımsızlığına açıkça aykırıdır. İktidar demokrasiyi ‘seçimden ibaret ve bir araç’ olarak görmektedir. Demokrasinin, bizatihi kendisini yok etmede, böylece rejimi değiştirmede araç olarak kullanılması çok çelişkilidir. Türk milletinin bu tehlikeli gidişi görmesi gerekmektedir. Anayasa’yı fiilen ortadan kaldıracak olan bu tehlikeli gidişin durdurulması gerekmektedir.”

Bingöl Barosu Başkanı Erdal Aydemir: “Yürütme organı, yargı kurumunun tarafsız ve bağımsızlık ilkesine en fazla saygı göstermesi gereken taraf olmalıdır. Çünkü yürütmenin yapacağı iş ve işlemler yargısal denetime tabidir. Yargı kurumunu oluşturan ve onun süjeleri olan hakim ve savcıların atanmasını yapan kurumlar tam demokratik ülkelerde ve uluslararası hukuk normları esas alınarak düzenlenmelidir. Burada da objektif hukuk kuralları ve liyakat esastır.”

Erzurum Baro Başkanı Avukat Faruk Terzioğlu: “Bugün gelinen noktada yapılanlar hayra alamet işler değildir. Yargı bağımsızlığını tamamen ortadan kaldıracak, yargıyı siyasi iktidarın denetiminde, gözetiminde, güdümünde kılacak her türlü organizasyonu kabul etmemiz mümkün değil. A’dan Z’ye yanlıştır. Bu yarış doğru bir yarış değildir. Ne yargı siyasi iktidarın yerini almalıdır, ne siyasi iktidar yargıya bu kadar müdahale edecek düzenlemeler yapmalıdır.”

zaman