Adana Barosu, TMMOB'a bağlı oda başkanlarıyla Adliye sorunuyla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nde toplantı yaptı. Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Baro Başkan Yardımcısı Avukat Murat Loğoğlu, Baro Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük ve Baro Yönetim Kurulu Üyesi Avukat A. Faruk Ulaş ile birlikte toplantıya katıldı. Toplantıda söz alan Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, Mersin Baro Başkanı Avukat Alpay Antmen, Gaziantep Avukat Ali Elibol, Osmaniye Baro Başkanı Avukat Hamza Tor ve meslektaşlarının katılımıyla 12 Şubat 2014 Çarşamba günü tarihi Adliye binası önünde cübbeli olarakyapılacak basın açıklamasına odaların da desteğini isteğini istedi.

Baro Başkanı Avukat Çıtırık, şunları söyledi:

"Adana Barosu tarafından 4 yıldır yeri ve projesi belirlenmiş; İlimiz Yüreğir İlçesi, Köprülü Mahallesinde bulunan mülkiyeti hazineye ait olan 1123 Ada-6 parsel numaralı-157 bin 120 metrekareli yüzölçümlü ve 11.08.1973 tarihli B Cetveli ile Ziraat Okulu olarak kullanılmak üzere Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na tahsisli olan taşınmazın, 15.04.2010 tarih ve 59 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararı ile kesinleşen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda 58 bin metrekarelik kısmının Adalet Bakanlığı adına yeni Adliye Sarayı için tahsisine karar verilmiş ve bu alanın kamulaştırma kararının da verildiği bilinmektedir.  Aradan geçen 4 yıllık sürenin ardından Adana Baro Yönetim Kurulumuz eylem ve basın açıklaması kararı alınca  Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, adımı da zikrederek kamuoyunu doğru bilgilendirme adına ihalenin 3 Mart 2014 günü yapılacağını açıkladı. Biz, kamuoyuna nerede ve nasıl yanlış bilgilendirdik. Biz sanki ihalenin ne zaman yapılacağı tarihi soruyoruz. Biz, temelin ne zaman atılacağını öğrenmek istiyoruz. Sanıyorum, bizim açıklamalarımız ve kamuoyu oluşturma çabalarımız üzerine konu zülfü yâre dokunmuş olacak ki, hemen böyle bir açıklama yaptılar. Biz, istiyoruz ki yeni adliye binası yapılırken, iddia, yargının görüşleri alınırken savunmanın da görüşleri alınsın. Avukatlarımızın dört ayrı binaya yetişebilmeleri fiilen mümkün değildir.. Bu bölünmüşlük duruşma takiplerinde hak kayıplarına da neden olmaktadır. Ek hizmet binalarına ödenen kira bedelleri, bu binaların mefruşatı, teknolojik donanımları için yapılan harcamaların yeni adliye binasının finansmanında kullanılabileceği son derece açıktır. Bu bölünmüşlük baromuza da mali külfetler yüklemekte, mevcut servis araçlarına yeni araçlar alınmak suretiyle meslektaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır"

Avukat Çıtırık, açıklanan yeni ihale tarihinin bile bizim baskılarımız sonucunda yapıldığı yönünde bir kanaat edindiğini savundu. Avukat Çıtırık, yeni adliye binası yapılırken, içerisinde otoparkı, yeşil alanı, baro odaları, konferans salonları gibi çağdaş ve modern yapı olması gerektiğini, yargı ve iddia makamının yanı sıra savunmanın da görüşlerinin alınmasını istedi. Avukat Çıtırık, yeni binanın Adana'nın 50 yıl adliye sorununu çözecek nitelikte olması gerektiğinin de altını çizdi. Avukat Çıtırık, "Adana'ya bir çok şeyin yakışmadığı gibi mevcut adliye binalarının da yakışmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Baro Başkanı Avukat Çıtırık, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, Mersin Baro Başkanı Avukat Alpay Antmen, Gaziantep Avukat Ali Elibol, Osmaniye Baro Başkanı Avukat Hamza Tor ve meslektaşlarının katılımıyla 12 Şubat 2014 Çarşamba günü tarihi Adliye binası önünde cübbeli olarakyapılacak basın açıklamasına odaların da desteğini isteğini istedi.

TMMOB'ye bağlı Çevre Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Gıda Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Maden Mühendisleri, Makina Mühendisleri, Mimarlar, Peyzaj Mimarları, Şehir Plancıları, Ziraat Mühendisleri Odalarının Adana şubelerinin yöneticileri de baronun haklı taleplerine her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

 Görüşmede, yerel seçimler, 5 Ocak Stadyum alanına AVM ve çok katlı konutlar yapılaşması konularında da fikir alışverişinde bulunuldu.

10.02.2014