Türkiye Barolar Başkanı (TBB) Vedat Ahsen Coşar, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz Davası'nda verdiği kararın orantılılık ilkesine aykırı olduğunu belirterek, kararın Yargıtay tarafından dikkatle inceleneceğine olan inancını dile getirdi. 



Balyoz Davası'na ilişkin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını yazılı bir açıklama ile değerlendiren TBB Başkanı Coşar, yargılamanın adil yargılanma hakkına aykırı yapıldığını ve verilen kararın orantılılık ilkesine aykırı olduğunu kaydetti. Coşar, açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:   
"Kamuoyunda "Balyoz' olarak bilinen davanın en önemli özelliğinin darbe girişimleri iddialarına yönelik olarak verilen hukuk mücadelesine konu olmasıdır. Bu yönüyle aynı zamanda siyasi bir özellik de taşıyan dava, gerek derdest olduğu aşamada, gerekse mahkemece nihai karar verildikten sonra kamuoyunda bölünmeye, bir kısım yurttaşların vicdanında rahatsızlığa, diğer bir kısım yurttaşların nezdinde ise darbecilere yargı yoluyla ilk kez ceza verilmiş olmasından dolayı sevince neden olmuştur. Bunun böyle olması her iki tarafın referansının da hukuktan daha çok siyaset olması kadar, yargılama sürecinde mahkemenin verdiği çoğu sanık haklarına ve adil yargılanma hakkına aykırı olmakla tartışma yaratan ara kararları, bu ara kararlarının gerek sanıklar ve sanık avukatları, gerekse toplumun bir kısmı üzerinde mahkemeye yönelik olarak yarattığı güvensizliktir." 
Mahkemenin henüz gerekçeli kararını yazmadığını anımsatan Coşar, kararın Yargıtay tarafından dikkatle ve hakim titizliği içerisinde değerlendirileceğine olan inancını dile getirdi. (ANKA)