Avukat yargının üç ana unsurundan biri olur da yargının halinde payı olmaz mı?

Adalete güven dipte.. Adalete güvenin dipte olmasından sadece yargıçlar mı sorumlu, avukatların, avukatların meslek örgütü baroların bu kötü adalette payı yok mu?

Madem avukat yargının üç ana unsurundan biri ve olmazsa olmazı o zaman kötü adaletten avukatların ve baroların payı olmaz mı?

Var elbette…

Avukatlar tek başlarına adaletin adil olması için çok şey yapamazlar, asıl görev barolara düşer.. Ancak barolar ünlü, seçkin davaların dışında kalan sıradan davalarla nerede ise hiç ilgilenmezler…

1.       Derece mahkemelerinin kararlarının % 64’ü bozuluyor..  

Yargıtay’ın dosyalara yeterli zaman ayıramadığı, bu nedenle dosyaların özenle okunamadığı avukatların hep şikayet ettiği bir konudur.  Yargıtay dosyalara yeterli zaman ayırsa ve özenle okusa bozma oranı ne olur bir düşünün..  Yargıtay’ın kararları arasında mevcut çelişkiler dosyaların özenle okunmayışından kaynaklanmaktadır.

Adaletin bu derece kötü durumda olduğu bir ülkede barolar neden ellerinin altında bulunan hukukçu ordusunu seferber etmezler?

Barolar Yargıtay kararları arasındaki çelişkileri hukukçu kamuoyunda tartışmaya açabilir, 1. Derece mahkemelerinin kesinleşmiş kararlarını tartışabilir..

Yargıdaki bütün eksikleri HSYK’nın oluşumuna ve Adalet Bakan’ının bu kurulun başkanı olmasına bağlamak yanlıştır, kolaycılıktır.

Evet yargı bugün bağımsızlığını kaybetmiş, siyasallaşmıştır, en kötüsü budur ancak barolar adalet sistemimi içerisinde aktif bir rol üstlense çok şey değişecektir.

Yargı dokunulmaz, ayrıcalıklı ve eleştirilemez değildir.