Doğu ve Güneydoğu Barolar Birliği, Silivri’de KCK davasını takip eden Avukat Ercan Kanar’ın duruşma salonundan çıkartılmasına tepki gösterdi.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van Baro başkanlarının imzalarının yer aldığı açıklamayı okuyan Doğu ve Güneydoğu Barolar Birliği Sözcüsü Muş Baro Başkanı Av. Zahit Söylemez, bir ülkede demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün en sağlam ölçütünün o ülkede savunmanın hak ve özgürlüklerinin gelişmişlik düzeyi olduğunu ifade etti. Doğrudan şiddete başvurmadığı sürece, şeklen savunma görevi içinde davranan avukatlara güvenlik görevlilerinin müdahalesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Zahit Söylemez; “Bu savunma özgürlüğünün ayaklar altına alınmasıdır. Savunma görevini yaparken, hatta biraz ileri de gitseler alışılmadık, şok edici, kışkırtıcı söylemler ve davranışlarda da bulunsalar, savunma görevi yaptıkları bir konuda avukatların şiddete maruz kalması kabul edilemez. Savunma hak ve özgürlüğü ‘düşünce ve anlatım’ özgürlüğünden çok geniş bir hak ve özgürlüktür. Bu bir imtiyazdır diyorlar. Evet, bu bir imtiyazdır. Savunmayı herkesten farklı ve ağır biçimde sorumlu kılan bu imtiyaz, savunmanın olmazsa olmaz hakkıdır. Ve yalnızca savunmanın hakkıdır” dedi.

Hukukun herkesin sığınacağı bir liman olduğunu ifade eden Söylemez, tüm bu açıklamalar ışığında savunmaya yapılan bu saldırıyı kınadıklarını ve herkesi hukukun içine davet ettiklerini sözlerine ekledi.