Av. Arslan, hukukçu olarak anayasada yapılacak olan değişikliklere olumlu bakmadıklarını söyledi. 

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliğinin yargı açısından getireceği olumsuz sonuçlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından 60 günlük referandum sürecinin başlayacağını belirten Arslan, "Anayasada yapılan değişikliklere yargı ve hukuk açısından baktığımızda parlamenter rejiminin kendine göre birçok sıkıntıları var. Bu sıkıntıların giderilmesi gerekirken, parlamenter rejimden başkanlık sistemine geçilmesi Türkiye açısından sakıncalar getireceğini düşünüyorum. Parlamenter rejimi tamamen yok sayıp, tamamen ortadan kaldırarak neredeyse rejim değişikliğine varacak şekilde anayasal değişiklikler getirmek, önümüzdeki süreçte ülkemizi sıkıntıya sokacak diye düşünüyoruz. Anayasa değişiklikleri ile birlikte tamamen her şey tamamen tek kişinin yetkisinde toplanılıyor. Kuvvetler ayrılığı ilkesi tamamen yok oluyor" diye konuştu.

"YARGI TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ELİNE GEÇTİ"

Değişiklikle birlikte Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) oluşumunun Cumhurbaşkanının atamasıyla gerçekleşeceğini belirten Arslan, "HSYK denetim altına aldığında Türkiye'deki yargı sistemi de denetim altına alınmaktadır. Böyle bir sakıncayı doğuracak. Geçmiş dönemde HSYK, 2010'dan önce farklı bir şekilde çalışıyordu. 2010 anayasa değişikliğiyle farklı bir şekilde çalışmaya başladı. 2010 öncesinde sakıncalarını görüyorduk ama bunu iyileştirmeye çalışıyorduk. Aslında 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğinde istenilen durumu getirmeyeceğini o zaman da biliyorduk. Bu sakıncaları 6-7 yıl sonra gördük. Yargının terör örgütünün eline geçmek üzerine olduğunu hatta geçtiğini ve hakim ve savcıların üçte birinin görevden uzaklaştırıldığını gördük. Öncesinde de vardı ama demek ki 2010 yılından sonra tamamen hakimiyeti ele geçirdiler. Bundan sonraki süreçte de yargının tek kişi elinde kalması durumda da aynı şekilde farklı örgütlerin yargıda olması mümkündür diye görüyoruz" dedi. 

"OLAYA ŞAHIS OLARAK BAKMIYORUZ"

Arslan, olaya mevcut Cumhurbaşkanının şahsında bakmadıklarına dikkat çekerek, yasama, yürütme ve yargının tek bir kişide toplanmasının hatalar yapabileceğini ve hatalar yaptırılabileceğini söyledi. Hem barolar hem hukukçu olarak anayasada yapılacak değişikliklere olumlu bakmadıklarını kaydeden Arslan, "Yarın bir diğer Cumhurbaşkanı geldiğinde hemen yeni Cumhurbaşkanına göre yeni bir anayasa yapalım söz konusu olamaz. Bu anayasa değişikliği bundan sonraki tüm Cumhurbaşkanlarına aynı yetkiyi verecek. Kim olursa olsun. Böyle olduğu zaman da tüm yetkilerin tek kişi elinde toplanması ileride nasıl sonuç doğurur onu tahmin bile etmek mümkün değil. Yargı bağımsızlığını kaybeder. Aşağıdan yukarıya herkes kendini seçen kişiye göre kendine yön vermeye çalışır" diye konuştu.


Kaynak: Haber Kaynağı