TRAFİK KAZASI SONRASINDA YASAL HAKLARINIZ NELERDİR?

Trafik kazası sonrasında öncelikle maddi tazminat hakkınız vardır. Bu tazminatın içinde ; tedavi giderleri, çalışamamaktan dolayı kazanç kaybı, sakatlık varsa malület oranında malüliyet tazminatı, ölümlü kaza durumunda destekten yoksun kalma tazminatı,

İkinci olarak manevi tazminat hakkınız bulunmaktadır. Bu tazminat manevi üzüntünüzü bir nebze olsun dindirmek verilmektedir. Bu tazminat belirlenirken tarafların sosya ve ekonomik durumları dikkate alınarak belirlenir.

Ölüm ve yaralanma durumunda ceza davası açılmaktadır. Bu durumda suçun failleri cezalandırılmaktadır.

Trafik kazası sebebiyle maddi manevi tazminat talepleri 2 yıllık ve herhalde 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Eğer zarara yol açan eylem aynı zamanda bir suç oluşturuyorsa o suçun bağlı olduğu uzamış ceza zamanaşımına tabidir.

Trafik kazasından kaynaklı tazminat taleplerinde zamanaşımı hususa dikkat edilmelidir. Ayrıca sigortaya karşı açılan davalarda sigortanın sadece maddi tazminattan ve poliçe limitleri dahilinde sorumlu olduğu unutulmamalıdır. Eğer bu davayı bir avukat ile açacaksanız bu tür hususları avukatınız zaten halledecektir.

Bu tür davalarda yetki hususuda göz ardı edilmemelidir. Zira davalı tarafın yetki itirazında bulunması durumunda dava gereksiz yere uzayacaktır. Bu davalar olayın meydana geldiği yerde açılabileceği gibi davalıların birinin yerleşim yerinde de açılabilir. Ayrıca bulunduğunu yerde sigorta şirketinin bölge müdürlüğü var ise davanızı ordanda açabilmeniz mümkündür. Örneğin başka bir Konya’da meydana gelen bir trafik kazasında maddi manevi tazminat davanızı sigorta şirketinin Ankara’da bölge müdürlüğünü olması durumunda Ankara’da açabilirsiniz. Bu verilen bilgiler yüzeysel bilgilerdir. Her olayın kendine özgü yapısı olacağından ve yetki hususun çok ayrıntılı bir konu olmasından dolayı davanızı açarken mutlaka bir avukattan yardım almanızı öneririm. Avukat yardımı ile açağınız dava ile gereksiz süre kayıplarının da önüne geçebilirsiniz.

Sonuç olarak trafik kazası sonucunda mağdur olanların dava açma hakkı bulunmaktadır. Bu davalarda husumetin varsa sigorta şirketine, araç işletenine ve aracın şoförüne yöneltilmesi gerekmektedir.

Trafik kazasından kaynaklı maddi manevi tazminat talebinde bulunurken davayını belirsiz alacak davası şekilde açarsanı hem dava başında daha az harç öderseniz hemde davanızın reddilmesi durumunda karşı taraf avukatlık ücreti ödemekten kurtulursunuz. Bu hususlar derin bir hukuki bilgi gerektirdiğinden sadece burada okunan yazılara dayanarak dava açılmamalıdır. Trafik kazasından kaynaklı tazminat taleleri konusunda Yargıtay’ın bir çok kararı bulunmaktadır. Bu kararlarda değişikler olabilmekte ve Yargıtay görüş değiştirebilmektedir. Bu sebeple bu davalar açılırken güncel Yargıtay İçtihatları da mutlaka gözden geçirilmelidir.


Av. Özgür Güneş
Kaynak :  http://www.gunes.av.tr/trafik-kazasi-sonrasinda-haklariniz-nelerdir.html