Adalet Komisyonu’nun üçüncü günkü toplantısında, avukatların soruşturma dosyalarına erişiminin kısıtlanmasına ilişkin düzenleme ele alındı.

TBMM Adalet Komisyonu görüşmelerinin 3. gününde Hakim ve savcı maaşlarında artış, soruşturma usullerinde değişiklik, makul şüphe üzerine yer ve üst araması, Yargıtay ve Danıştay’da daire ve üye sayısının artırılmasını içeren düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşülmesine devam ediliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, düzenlemenin savunma hakkıyla ilgisinden dolayı çok önemli olduğunu ifade etti. Avukatların düzenlemenin mevcut haliyle kalmasını istediğini anlatan Dibek, madde üzerinde bütün siyasi partilerin oy birliğiyle değişiklik yapılmasının yararlı olacağını söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), kısıtlama kararının kapsamını daraltan ve belli suçlarda geçerli olmasına imkan tanıyacak önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre avukatın dosya içeriğini inceleme ve belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek.

Bu kısıtlama, kasten adam öldürme, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, silah kaçakçılığı, Bankacılık Kanunu’ndaki zimmet suçu, kaçakçılık suçlarında geçerli olacak.

Kısıtlama, yakalanan kişinin ya da şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında uygulanmayacak.

Avukat, iddianamenin kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınan delilleri inceleyebilecek.


http://www.imctv.com.tr/2014/11/13/sorusturma-tehlikeye-dusecekse-dosya-avukatlara-gosterilmeyecek/