Ekim ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Kıbrıslı Türk avukatın 'Ezan' çıkışı sosyal medyada oldukça tartışma yaratmıştı. Avukat Feza Güzeloğlu’nun 21 Kasımda Facebook hesabından yaptığı açıklama gene büyük bir tartışma yaratacağa benziyor. 

ÖNCEKİ AÇIKLAMALARI
KKTC'nin Lefke bölgesinde avukatlık yapan Kıbrıslı Türk Feza G.'nin sosyal medyada kendine ait facebook ve twitter hesabından, 'Ezan kutsal değildir. Gürültü kirliliğine son. Arap bağırtılarını duymak istemiyoruz' şeklindeki paylaşımları ülkede bir numaralı gündem maddesi oldu. Geçen mayıs ayında vefat eden Şeyh Nazım Kıbrısi'nin dergahının da bulunduğu Lefke'de yaşanan sabah ezanı tartışması 30 yıl öncesine dayanıyor.
1571 yılından bu yana Türklerin yaşadığı Lefke'de ezan tartışmasını başlatan Feza G.'nin 1990 yılında, 'Yüksek sesle ezanokuyor' diye mahkemeye verdiği İmam Mehmet Altınışık, Diyalog Gazetesi'ne konuştu. Güzeloğlu'nun hayatlarını kabusa çevirdiğini belirten Altınışık, "Rahatsız olması mümkün değil. Eskiden ezanı biz okurduk ama şimdi merkezden gelir. İddiası doğru değil. Ne diyeyim. Allah iyilik yapana iyilik, kötülük güdene de elbet ahirette hesabını sorar. Evimize her gece polis gönderdi eşim hastalar oldu yıllarca sinir sistemi bozuldu. Gece gündüz gelip polisler beni aldı. 'Ne oldu' diyorum 'ezan okuyorsun' diyorlar. Yahu bu benim işim ben niçin maaş alıyorum ezan okumak için. Çok çektik. Allah kolaylık versin ne deyim" dedi.
Feza G., 2000 yılında 'yüksek sesle ezan okuyor' diyerek imamı Mehmet Altınışık'ı mahkemeye verdi. Bir yıl süren dava sonrası mahkeme, 'Sesin kısılması' üzerine tarafları anlaştırdı. Avukat Güzeloğlu, ezanın kutsal olmadığını iddia ederek 14 yıl sonra aynı konuyu tekrar gündeme getirerek Lefke'de yaşayan herkesi, kampanyasına destek olmaya davet etti. Birisi istemiyor diye ezanın okunmamasının olamayacağını belirten İmam Altınışık, "Beni dava etti ve sesimin çok yüksek çıktığını söyleyerek sabah ezanının okunmamasını istedi. Çıktık mahkemeye tek bir komşu dahi gelip aleyhimde ifade vermedi. İddiasına şahit bulamadı. Tam bir yıl boyunca gittik geldik mahkemeye. Netice itibariyle sabah namazı ezanında sesi kıstık ama diğer bütün namazlar normal sesle devam etti" şeklinde konuştu.
21 KASIM TARİHLİ AÇIKLAMASI
21 Kasımda herkese açık olarak facebookta yaptığı paylaşımda davayı açacağını tekrarlıyor. Ayrıca Ezan’dan bahsederken Arapça Bağırtılar şeklinde bahsetmesi ayrı bir tartışma yaratacağa benziyor.
"Kıbrıs'ta Arapça Bağırtılara Son Verilsin" adını verdiğimiz kampanyamızın ne aşamada olduğunu, davanın açılıp açılmadığını soran arkadaşlarıma !
Kampanyamız çok iyi gidiyor ! Kıbrıs'lı Türkler uyanmaya, ölü toprağını üzerlerinden atmaya başladılar ! Ve Kıbrıs'ın her yerinde 1 kıbırdanma başladı ! Hoparlörle sabahın köründe, Arapça bağırtıların yayımlanmasına karşı çıkışlar başladı !. Benim insanım kampanyamıza destek beyanlarını bizzat bana gelerek beyan etmektedirler!. Ve davayı açıp açmadığımı sorup durmaktasınız!
Çok kapsamlı 1 dava dosyası hazırlamaktayım ! (Dünyanın her yerinden otority'ler (örneğin dünyanın medeni memleketlerinde hatta örn Kıbrıs'lı Rum'larda bile) meskun bölgede çan çalma yasağına ilişkin otority) yine sabahın 4 buçuk 5'inde mezkur bağırtıların hoparlörlerden yayımının insan sağlığını bozduğuna dair bilimsel raporlar) ve yine diğer memleketlerden hangilerinde hoparlörlerden ezan okunmasının yasaklandığı v.b konularda araştırmalarım sonlanmak üzere ve dosyayı tamamlayıp çok yakın 1 zamanda mahkemeye vereceğim !. Bilginize! Saygılar !




http://www.haberozgur.net/ozel-haber/kibrisli-avukattan-ezanla-ilgili-yeni-aciklama-h1115.html