Avukatlık Kanuna göre bazı şirketler ve yapı kooperatifleri bünyelerinde sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadırlar. Yükümlü oldukları halde bünyelerinde avukat istihdam etmeyen şirketleri çok ağır cezalar beklemektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, adli işlerde dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir.Ancak esas sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketler ve üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.

Yani esas sermaye miktarı 250.000 TL’nin altında olan anonim şirketler ve üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri kendi davaları ile ilgili olarak evrak düzenleme, dava açma ve iş takip etme vazifelerini ancak sözleşmeli bir avukat eliyle yürütmek zorundadırlar.
Bununla birlikte Avukatlık Kanununda “esas sermaye sistemi” ifade edildiğinden, kayıtlı sermaye sistemini benimseyen kapalı anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat bu durum tartışmalı ve muallak bir hal arz ettiğinden, imkanları ölçüsünde kayıtlı sermaye sistemini benimseyen kapalı anonim şirketlerin de hukuksal işlemlerini avukatlar eliyle yürütmelerinde fayda vardır.
Anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu şirketin tüzel kişilik kazanması veya sermaye artırımı sonrasında sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerine çıkmışsa, sermaye artırımına ilişkin genel kurul kararının ticaret siciline tescil ettirildiği anda başlamaktadır.

Anonim şirketlerin ödeyeceği avukatlık ücreti

2014 yılı için esas sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketler ve üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleribünyelerinde bulundurmak zorunda oldukları avukatlar için en az 1.250 TL aylık ücret ödemek zorundadırlar.

Sözleşmeli avukat çalıştırmayan anonim şirketler ne kadar ceza öderler?

Yükümlü oldukları halde sözleşmeli avukat tayin etmeyen şirketlere Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için asgari ücretin 2 katı ceza uygulanmaktadır. Uygulanacak asgari ücret tutarı suç tarihinde geçerli olan asgari ücrettir. Örneğin 2014 yılı temmuz ayında ifade edilen yükümlülüğü yerine getirmeyen anonim şirkete ay bazında 2.268 TL ceza uygulanacaktır.
Görüldüğü üzere avukat çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeme cezası gerçekten ağır ve firmaları zor durumda bırakabilecek bir cezadır. Örneğin iki yıl bünyelerinde sözleşmeli avukat bulundurmayan bir firmaya uygulanacak ceza 135.216 TL’dir.
Belirtilen cezalarla karşılaşmamak adına esas sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketlerin bünyelerinde kesinlikle avukat bulundurmalarının yararlarına olacağını belirtmekte fayda var.


http://www.samanyoluhaber.com/yazar/osman-ozbolat/Hangi-sirketler-avukat-bulundurmak-zorundadir/1054486/