Suç işleyen polisler için tutulan avukatların ücretinin devlet bütçesinden ödenmesi sistemi değişmedi. Polislerin avukat parası yine vatandaşın cebinden çıkacak.

İşkence, fena muamele, öldürme gibi suçları işleyen polisler için tutulan avukat paralarının devlet bütçesinden ödenmesine ilişkin sistemde sadece usul yönünden değişiklikleri yapıldı. Buna göre, hakkında dava açılan polislerden hangilerine avukat ücretinin devlet tarafından ödeneceğinde son sözü İçişleri Bakanı yerine Emniyet Genel Müdürü söyleyecek. “Hakkında Dava Açılan Polis İçin Avukat Tutma Ve Ücret Ödeme Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik” uygulamada bazı eleştiriler alıyordu. Örneğin, işkence gibi suçu dahil haklarında dava açılan polisler için tutulan avukatların ücretleri hazine tarafından ödenebiliyordu. Hangi polislerin avukatlık ücretinin ödeneceğine de bugüne kadar ilgili komisyonun raporu esas alınarak Emniyet Genel Müdürü’nün teklifi üzerine İçişleri Bakanı karar veriyordu. Yani bu polislere avukat ücreti ödenmesi için bakan onayı şart idi.

ESAS DEĞİŞMEDİ

Dün, yönetmelikteki bu düzelmemede değişikliğe gidildi. Ancak bunun için esas yerine usül değişikliğiyle yetinildi. Buna göre sadece, çeşitli suçlardan yargılanan polislerin avukatlık ücretlerinin ödenmesindeki onay yetkisi bakandan alınarak genel müdüre devredildi. Yeni düzenleme, yönetmelikte şöyle belirlendi: “Komisyonca yapılan değerlendirme sonunda, sanık avukatının ücretinin ödenip ödenmeyeceğine dair verilen karar Genel Müdürün onayı ile kesinleşir.” Buna göre, bundan sonra da işkenceciler dahil sanık polislere avukat tutulması ve bu ücretlerin devlet tarafından ödenmesine ilişkin sistem işletilmeye devam edilecek. Başka ifadeyle kişilere-topluma karşı suç işleyen polislerin avukatlık ücretleri vatandaşın cebinden çıkacak. Bu arada, yönetmeliğin getirdiği yenilikler devam eden eski davalara uygulanmayacak.
TARAF ADNAN KESKİN/ANKARA

25 Eylül 2014 PERŞEMBE

Resmi Gazete

Sayı : 29130

YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:

HAKKINDA DAVA AÇILAN POLİS İÇİN AVUKAT TUTMA VE ÜCRET ÖDEME USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 9/4/1986 tarihli ve 19073 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hakkında Dava Açılan Polis İçin Avukat Tutma ve Ücret Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 8 - Komisyonca yapılan değerlendirme sonunda, sanık avukatının ücretinin ödenip ödenmeyeceğine dair verilen karar Genel Müdürün onayı ile kesinleşir."

Eski madde:- Komisyonca yapılan değerlendirme sonunda, sanık avukatının ücretinin ödenip ödenmeyeceğine dair verilen karar Genel Müdürün teklifi ve Bakanlık onayı ile kesinleşir.

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"Geçici Madde 2 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sanık avukatının ücretinin ödenmesine ilişkin devam eden iş ve işlemler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tabi oldukları hükümlere göre sonuçlandırılır."

MADDE 3 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.