İşçi Avukat Hakları Platformu kuruluyor

Uzun bir süredir hak mücadelesi yürüten genç avukatlar, İşçi Avukat Hakları Platformu’nda bir araya geliyor.

(İleri - Hukuk)
 İşçi Avukat Hakları Platformu (İAHP), 25 Ağustos 2014 Pazartesi günü saat 20.00’de İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde kuruluş toplantısı yapacağını duyurdu.

İAHP, bir avukatın yanında işveren-işçi ilişkisi içinde çalışan veya kendi bürosu olsa da geçimini sağlamakta güçlük çeken avukatlar ile stajyer avukatların hak mücadelesini örgütlemek üzere yola çıkıyor.

AVUKATLAR İŞÇİLEŞİYOR

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde avukatlık mesleği de önemli bir dönüşümden geçiyor. Her gün yenileri açılan devlet ve vakıf üniversitelerinin hukuk fakülteleri çok sayıda mezun veriyor. Bu okullardan mezun olanlar ise özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kendi bürolarını açamadıkları gibi bunu deneyen genç avukatlar ise ciddi ekonomik sıkıntılar çekiyor.

Türkiye’de kapitalizmin gelişimi, önemli bir toplumsal prestije sahip avukatlık gibi meslekler üzerinde bir baskı yaratıyor. Artık, kendi bürosunu açabilmek veya bu büroyu idame ettirebilmek mümkün olmuyor. Bu nedenle, avukatlar arasında bir başka avukatın yanında bir iş sözleşmesi ile çalışma giderek yaygınlaşıyor. Bu anlamda, avukatlar arasında adlı adınca bir işçileşme süreci yaşandığı uzun bir süredir ifade ediliyor.


YENİ AVUKATLIK KANUNU TASARISINA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

İAHP, böyle bir dönemde bir avukatın yanında işveren-işçi ilişkisi içinde çalışan veya kendi bürosu olsa da geçimini sağlamakta güçlük çeken avukatlar ile stajyer avukatların bir araya getirmek ve hak mücadelesini örgütlemek üzere bir araya gelme çağrısında bulundu.

“Yeni Avukatlık Kanunu Tasarısı’nda bizlere köle muamelesi yapan ve İşçi Avukat Yönergesini uygulamamak için direnen anlayışa karşı mesleğimizi savunuyoruz” diyen İAHP, 25 Ağustos 2014 Pazartesi günü saat 20.00’de İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde yapacağı kuruluş toplantısını duyurdu.

İAHP’DEN KURULUŞ AÇIKLAMASI

İAHP tarafından yapılan açıklamada,
“Bir avukatın yanında işveren-işçi ilişkisi içinde SSK kapsamında çalışan, kendi bürosunu kurmuş ancak piyasa koşulları nedeniyle geçimini sağlamakta güçlük çeken ve okulunu yeni bitirmiş olup meslek hayatına henüz başlayan stajyer avukatların, yaşadıkları bütün sıkıntılar karşısında kendi seslerini yükseltmeleri ve mesleğin devam ettirilebilmesi adına haklarını aramaları gerekmektedir. Bu açıdan, sayıları bizlere oranla bir elin parmağını geçmeyecek kadar az olan ancak onlarca avukatın çalıştığı büyük hukuk bürolarının ve avukatlık mesleğini piyasanın çıkarlarına göre belirleyen siyasi iktidarın, bizlerin Avukatlık Kanunu ve İş Kanunu’nda tanımlı ve İşçi Avukat Yönergesi ile tescilli haklarını gasp etmesine izin vermemek için birleşiyor.

Yeni Avukatlık Kanunu Tasarısı’nda bizlere köle muamelesi yapan ve İşçi Avukat Yönergesini uygulamamak için direnen anlayışa karşı mesleğimizi savunuyoruz. Yıllardır sürdürdüğümüz mücadeleyi sonuçlandırmaya hazırlanıyoruz.

İşçi Avukat Hakları Platformu, tüm işçi, stajyer ve kendi bürosu olmasına rağmen emeği piyasa çıkarları doğrultusunda sömürülen meslektaşlarımızı, ayağa kalkmaya, hakları için mücadele etmeye ve mesleğin onuruna sahip çıkmaya çağırıyor” dendi.