2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikten yararlanan avukat, kendisinden 30 bin TL alındığını, yeni çıkan bedelli yasasında ise fiyatın 18 bin TL olarak belirlendiği için 12 bin TL iade edilmesini istedi.


Avukat Baran Doğan, Milli Savunma Bakanlığı’na dilekçe yazdı. 30 Kasım 2011 tarihinde çıkarılan bedelli askerlikte fiyatın 30 bin TL olarak belirlendiğini hatırlatan Doğan, kendisinin de bu parayı ödeyerek bedelli askerlikten yararlandığını belirtti.

10 Aralık 2014’te çıkarılan bedelli askerlik için ise fiyatın 18 bin TL olarak belirlendiğini kaydeden Doğan, bunun Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Farklı durum ve koşullar için ayrımın mümkün olabileceğini ifade eden Doğan, ayrımın meşru olması için objektif ve makul bir nedene dayanması, makul bir amaca yönelik olmasının gerektiğini kaydetti. Doğan, kendisinden alınan fahiş bedelin hiçbir nedeni ve açıklamasının bulunmadığını öne sürdü.

2011 yılında ödediği 30 bin TL’nin yasal faiziyle birlikte 39 bin TL edeceğini belirten Doğan, 12 bin TL’lik farkın yasal faiziyle birlikte iade edilmesini talep etti. Doğan, iade edilen parayı bedelli yapmak isteyip de parası olmayan bir yurttaşa bağışlayacağını da kaydetti. Bu nedenle paranın mevcut bedelli askerlikten yararlanma süresi içerisinde iade edilmesini isteyen Doğan, aksi durumda idari yargı yoluna başvuracağını belirtti.



CİHAN