Sanık ilk duruşmaya gelmedi

Çanakkale’de bir yıl önce ortaya çıkan olay günlerce konuşulmuştu. O günlerde söylentiydi; bir bayan avukat, Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi, insanlardan daha fazlasını geriye ödemek vaadi ile senet karşılığı para toplayıp geriye ödemedi.  Bu bir iddiaydı. Basında konu gündeme gelmiş ama iddia boyutunda kalmıştı. Aradan geçen bir sonrasında iddiaların gerçek olduğu ortaya çıktı. Avukat Yasemin M.E. ile ilgili “Dolandırıcılık” suçlaması ile açılan dava Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı… 8 mağdurdan toplam 700 milyar lira borç aldığı ve geriye ödemediği gerekçeli şikâyet üzerine Çanakkale Cumhuriyet Savcılığı’nca açılan davada ilk duruşma 14 Haziranda gerçekleşti. Duruşmaya sanık Yasemin M.E. gelmedi. Hakim, mağdurların ifadelerini aldıktan sonra, Sanık Yasemin M.E. , boşandığı eşi ve ağabeyi bir sonraki duruşmaya polis zoru ile getirilmesine, yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

 Mağdur sayısı artıyor

Öte yandan dava devam ederken mağdur sayısı da artmaya başladı. 8 kişi ile başlayan dava aynı gerekçe ile mağdur olduğu söyleyen başka isimler de çıktı. Hatta Yasemin M.E.’nin aynı yöntem ile borç aldığı isimler arasında Ak Parti’de üst düzey yöneticilik yapan isimler olduğu, bu isimlerin olayın ortaya çıkamaması için şikâyette bulunmadıkları öğrenildi. Yasemin M.E.’nin kaç kişiden para aldığı ve geriye ödemediği, toplam rakamın ne kadar olduğu henüz tespit edilemedi. İddialara göre bu rakamın 3 trilyon civarında olabileceği mağdurlar tarafından ileri sürülüyor.

 Davanın iddianamesinden ilginç detaylar

Ağır Ceza Mahkemesi kayıtlarına davanın iddianamesinden ilginç detaylarda geçti. İddianamede Çanakkale merkezde avukatlık yapan tespitinin yanına ‘ siyasetle uğraşan ve çevresinde dini bütün, güvenilir bir insan olarak bilinen bayan” olarak tanım yapıldı. Ayrıca olay ile ilgili anlatımda “ Bayan şüphelinin özetle, sorunlu arsaların alım satımlarında kendilerine para kazandıracağı, icrada satılacak malları mal sahipleri ile anlaşıp ucuza alıp, sonra geri satarak aradaki farktan para kazandıracağı” şeklinde özetlendi. Müştekilerin uygun fiyatla arsa bulmak vaadi ile kandırıldığının öne sürüldüğü iddianamede “Müştekilerden peyder pey paralar alıp karşılığında bonolar verip bunları ödemeyip müştekilerin mağduriyetine yol açıp haksız çıkar sağlayarak dolandırıcılık suçunu işlediği….” İfadeleri kullanıldı.

 Dolandırıcılık suçunun unsurları

Ayrıca iddianamede, sanığın siyasi kimliğinin etkisine de vurgu yapılarak “ Güven ve itimat duygusu ve de siyaset ile uğraşmanın yarattığı güven duygusu ve tanınırlılık ile yüksek para kazandırma vaadi ile aldattığı, çoğunluğu belirli bir eğitim kültür seviyesinin üzerinde olan müştekilerden para toplayıp ödemeyerek dolandırıcılık suçunun unsurlarını gerçekleştirdiği” tespiti yapıldı.

Partiden ihraç edildi…

Mağdurlardan parayı topladığı sırada Ak Parti Çanakkale İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Çanakkale Barosuna kayıtlı Avukat olan Yasemin M.E. , olayın ortaya çıkmasının ardından partiden ihraç edildi, mağdurların şikâyeti üzerine hakkında disiplin işlem başlatılan Çanakkale Barosundan istifa etmek zorunda kaldı. Şimdi davanın sonucunda ne olacağı merakla bekleniyor.


http://canakkaleaynalipazar.com/nefes-kesen-dolandiricilik-iddiasi/402/