HAKİMLAR ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kapatılan özel yetkili mahkemeden 5'inci Ağır Ceza Mankemesi’ne devredilen Gizli Bilgi Belge Bulundurma davasında, avukatların yaptığı itirazı yerinde buldu ve ikinci bir mahkemeye heyeti oluşturdu. Avukatlar, daha önce bazı sanıkların tutuklama kararını veren hakimin de bu mahkemede görevlendirilmesine itiraz etmişti.

HSYK 1’inci Daire Başkanı İbrahim Okur, İzmir'de özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 10'u muvazzaf asker, 15'i tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına, mahkeme başkanı Hakim Orhan Kızıltaş ile üyeler Yakup Moğol ve Tamer Bulan’ın bakacağını, mahkemin devam eden diğer davalara ise, özgürlükler hakimi olduğu dönemde bu davada bazı tutuklamalara karar verdiği için avukatların itiraz ettiği hakim Hüseyin Yaşar Özyavuz başkanlığında oluşan Hülya Babadağ ve Ali Topsakal’dan oluşan heyetin bakacağını belirtti.

HSYK 1’inci Daire Başkanı Hakim İbrahim Okur, DHA muhabirine verdiği bilgide, mahkeme başkanı hakim Orhan Kızıltaş’ın kendilerine perşembe günü yazı ile talepte bulunup, 'Gizli bilgi ve belge' davasının daha sağlıklı yürütülmesi için ikinci bir heyet talep ettiğini, bu talebe cuma günü yaptıkları toplantıda ele aldıklarını ve 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci bir heyetin oluşturulduğunu söyledi. Okur, avukatlar tarafından tartışma konusu olan ve daha önce Özgürlükler hakim olarak görev yaptığı sırada bu davada yargılanan bazı sanıkların tutuklama kararını veren hakim Yaşar Özyavuz’un mahkemenin ikinci heyetinin başkanlığına, Hülya Babadağ ve Ali Topsakal’ın da üyeliklere atandığını söyledi.

Hakim İbrahim Okur, bu heyetin mahkemenin diğer davalarına bakacağını, 2014/100 dosya numaralı 'gizli bilgi ve belge davasına ise mahkemenin mevcut başkanı olan Orhan Kızıltaş ile üyeler Yakup Moğol ve Tamer Bulam’ın bakacağını açıkladı. Okur, görevlendirme yazısını İzmir Adli Yargı Komisyon Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiklerini de söyledi.

Davaya dün 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edilmiş, avukatların tepki gösterdiği hakim Hüseyin Yaşar Özyavuz ise heyette yer almamıştı.

BK(İÖ/COŞ)

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ, HSYK DİKKATE ALDI

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ, HSYK DİKKATE ALDI

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ, HSYK DİKKATE ALDI

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ, HSYK DİKKATE ALDI

Kaynak: DHA