Gözaltına alınan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin darp edilmesine tepki gösterince darp edilerek beş buçuk saat fiili gözaltına tutulan Avukat Demirdöğen bianet’e konuştu.

İstanbul Üniversitesi’nde gözaltına alınan öğrencilerin darp edilmesine tepki gösterdiği için gözaltına alınan avukat Deniz Demirdöğen resmi gözaltı işlemi yapılmadan beş buçuk saat fiili gözaltına tutulduğunu anlattı.

Ters kelepçe takılıp darp edildiğini anlatan Demirdöğen öğrencilere yaşatılanların kendilerine yapıldığını söyledi. Avukat olmalarına rağmen karşılaştıklarını anlatırken öğrencilere çok çok daha fazlasının yaşatıldığını vurguladı.

“Beş buçuk saat otobüste tutuldum”

İstanbul Üniversitesi’nde IŞİD karşıtı afişe yönelik başlayan saldırıların üçüncüsü dün gerçekleşti. 32 öğrenci gözaltına alındı, 18 yaşından küçük bir öğrenci çocuk şubeye götürülürken diğer öğrenciler bugün Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verecek.

Kampüsteki saldırıları protesto eden bir grup öğrenci de ters kelepçelerle gözaltına alınarak, sabah gözaltına alınan öğrencilerin olduğu Haseki Hastanesi’ne götürüldü.

O sırada sabahki gözaltıları bekleyen Avukat Demirdöğen öğrencilerin otobüste darp edildiklerini gördü. Sonrasını şöyle anlattı:

“ İkisi avukat üç kişi, işkence yapıldığını, durdurmaları ve tutanak tutmaları gerektiğini söyledik. ‘Siz kim oluyorsunuz, uzaklaşın’ diye tartışma başladı, polis üzerimize saldırdı.

“ Kendimi korumaya kalktığımda gözaltı yaptılar. Ters kelepçe taktılar, o haldeyken darp edildim.

“ Resmi olarak gözaltı işlemi yapılmadı, fiili olarak beş buçuk saat otobüste gözaltında tutuldum.

“Savcı önce mevcutlu olarak getirilmemi istedi, ardından kimlik tespitiyle bırakılmamı söyledi, bugün görüşme yapacağız.”

“Suç duyurusunda bulunacağız”.

“Göz önünde işkence yapıyorlar”

Demirdöğen bir haftadır öğrencilere yönelik şahit olduklarının kendilerine yapıldığını ve bunun hukuksuz olduğunu anlattı.

“18 yaşından küçük birinden gözlerimin önünde ‘emir geldi’ diyerek ters kelepçe yaptılar. Göz önünde işkence yapıyorlar.

“Yaşadıklarımız İÜ’de yaşanan saldırılarda hep gördüğümüz şey. Sürekli darp ederek gözaltına alıyorlar. Yapılmaması gereken işlemleri yapıyorlar. Avukatlara da yapmış oldular, belki insanlar yaşananların farkına varmaya başlar.”

Saldırıları protesto ederken ters kelepçeyle gözaltına alınan 20 kadar öğrenci dün serbest bırakıldı. (BK)

* Fotoğraf: twitter / efkanbolac