İstanbul’da avukat H.B.’nin yazılı savunmanın tebligat masrafı için zabıt katibine verdiği 50 TL’lik pul parası rüşvet sayıldı. Avukat için 12 yıla kadar hapis cezasıyla dava açıldı.

KEMAL GÖKTAŞ Ankara

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu Savcısı Sıddık Çinko imzalı iddianameye göre İstanbul Anadolu 20. Aile Mahkemesi’nin yaptığı bildirimde, mahkeme kaleminde çalışan zabıt katibi M.A.O.’ya karar gerekçesinin hemen yazılmasını teminen davada avukatlık yapan H.B.’nin 50 lira para verdiğinin belirtilmesi üzerine soruşturma başlatıldı.

PTT ile parayı gönderdi
Olaya ilişkin tutulan tutanakta şunlara yer verildi: Avukat H.B., zabıt katibi M.A.O.’nun masasındaki dosyayı yarım aralık açarak 50 TL’yi dosyanın içerisine bıraktı ve teşekkür ederek ayrıldı. Zabıt katibi M.A.O.’nun parayı alarak pantolonunun cebine koyduğunu gören yazı işleri müdürü N.K.,  olayı kayıt altına aldı. M.A.O., çalışma arkadaşlarına, avukatın dosya içerisine bıraktığı 50 TL’yi sonradan fark ettiğini, parayı en kısa zamanda avukata vereceğini belirterek daha sonra parayı PTT yoluyla avukata gönderdi.”

‘Hukuk değil guguk devleti’
Avukat H.B. ise yazılı savunmasında tebligat masrafı için, bozuk para bulunmadığından söz konusu 50 TL’yi ödediğini, suç kastının bulunmadığını belirtti. H.B., müvekkillerinin talebi doğrultusunda anlaşmalı boşanma davasının bir an önce kesinleşmesi için tebligatların APS’yle yapılması için söz konusu parayı bıraktığını, bu uygulamanın adliyelerde olağan olduğunu kaydetti.
Savcı Çinko, toplanan delillerle oluşan dosyaya göre zabıt katibi M.A.O. ile avukat H.B’nin 4 yıldan 12’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Avukat H.B.’nin avukatı
Turgut Kazan ise “Kayıtsız, belgesiz alınmış verilmiş para hediye sayılıyor; avukatın APS ile tebligat yapılması isteğiyle bıraktığı 50 TL’yi rüşvet sayıp, dava açıyor. Bunun hukuk devleti ile ne ilgisi var, bal gibi guguk devleti” dedi.



http://www.milliyet.com.tr/50-tl-lik-pul-parasi-icin-avukata-gundem-1987870/