Ankara Barosu tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Hukuk Kurultayı 2014 için geri sayım başladı. Türkiye Barolar Birliği Avukat Özdemir Özok Kongre Merkezi’nde, 8-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek Kurultay’da bu yıl tartışmalar, “Demokrasi, Hukukun Üstünlüğü ve Savunma Hakkı” ana başlığı etrafında sürdürülecek.

 

Açılış konuşmalarını TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Av. Sema Aksoy’un yapacağı Kurultay, Türkiye’deki hukuk gündeminin her açıdan tartışılabildiği en geniş platform olma özelliğini taşıyor. Ankara Barosu Başkanı Aksoy, Kurultayın yalnızca Türkiye ile ilgili konularla sınırlı kalmadığını özellikle Avrupa hukuk gündemindeki başlıkların da ele alındığını söyledi. Aksoy, üç gün boyunca devam edecek Kurultay’da ele alınacak konularla ilgili şu bilgileri verdi:

 

DEMOKRASİDE SANDIĞIN YERİ

“Türkiye’nin bir dizi seçime yaklaştığı bu dönemde, demokrasilerde sandığın yeriyle ilgili tartışmaların alevlendiğini görüyoruz. Kurultay’da, “Demokrasi, Siyasi Partiler ve Seçim Sistemleri”, “Demokrasi ve Yerel Yönetimler” ve “Katılımcı Demokrasi ve Sivil İtaatsizlik” konularını değerli katılımcılarımızla birlikte tartışmaya açıyoruz.

 

ANAYASA TARTIŞMALARI

Her ne kadar çeşitli sebeplerle, ülke gündeminin alt sıralarına doğru gerilemiş olsa da, “Türkiye’nin Anayasa Arayışı” devam etmektedir. Temel hak ve özgürlükler bağlamında anayasanın tartışmaya açılacağı oturumlarımızla, toplumun bütün kesimlerince benimsenmiş, katılımcı, şeffaf ve demokratik bir anayasa arayışına katkı koymayı amaçladık. Kurultayımızda ayrıca hukuk sistemimizde yeni bir hak arama yolu olarak karşımıza çıkan “Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru” konusu da ele alınıyor.

Öte yandan, AYM’nin bireysel başvuru dosyalarında verdiği kararlarla daha da tartışılır hale gelen uzun tutukluluk ve adil yargılanma konusuyla ilgili temel tartışmaları da, “Hukuki Güvenlik ve Adil Yargılanma” başlıklı oturumlarda değerlendireceğiz.

 

YENİ HUKUK ALANLARI

Yeni hukuk alanlarıyla ilgili yapılacak çalışmaların da özellikle genç meslektaşlarımızın meslek hayatlarına olumlu  etkide bulunacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede, “Uluslararası Göç Hukuku” ve “Elektronik Haberleşme Hukuku” konularını ana başlıklarımız olarak belirledik. Yanı sıra, Avukatların ve Baroların Geleceği, ana başlıklı oturumlarda, hem mesleğimizin ve barolarımızın şu anki mevcut durumunun fotoğrafını çekmek, hem de ileriye dönük olarak neler yapabileceğimizi görerek stratejik bir değerlendirme ortamını oluşturmayı hedefledik.

 

İNSAN HAKLARI VE CİNSEL YÖNELİM

Temel insan haklarını her yönüyle ele almayı hedeflediğimiz Kurultayımızda, “çocuk ve adalet” konusunu UNİCEF ile birlikte düzenlediğimiz oturumda tartışmaya açacağız. Ayrıca, giderek yoğunlaşan “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği” ile ilgili tartışmaları da temel insan hakları bağlamında tartışacağız. Kurultay programında ayrıca, idare hukukundan ticari sırra kadar hukukun hemen hemen her alanına ilişkin değerli katılımcılarla birlikte yapacağımız çalıştaylarımız da yer alacaktır.

 

Kurultay birçok önemli akademisyen, hukukçu, gazeteci ve siyasetçinin yanı sıra alanında uzman yabancı konukların katılımıyla da dikkat çekiyor. Yabancı barolardan temsilciler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletlerden uzmanların da katıldığı Kurultay’da ABD Alabama Senatörü Henry Sanders, Dışişleri Bakanlığı Emekli Hukuk Müşaviri Av. Münci Özmen ile birlikte demokrasi ve yerel yönetimler konulu bir söyleşiye katılacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Hakimi Dragoljub Popovic da AİHM kararları çerçevesinde bireysel başvuru sisteminin değerlendirmesini yapacak.  

 

SÜRPRİZ KONUK MÜJDAT GEZEN

Kurultay sürpriz bir ismi de konuk ediyor. Türk tiyatrosunun duayen ismi Müjdat Gezen, Kurultay’ın ikinci günü düzenlenecek söyleşide Başkentli hayranlarıyla buluşacak. Kurultay programı ile ilgili detaylı programa www.hukukkurultayi.com adresinden ulaşılabilir.