Av.Erol Yılmaz Aras ile söyleşimiz...

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: Ankara Barosu Başkanlığına adaysınız. Geçmişi nasıl değerlendiriyorsunuz? Geleceğe yönelik farklı bir programınız var mı?

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi olarak ikinci dönemdir görev almaktayım. Geçen dönemde bu dönemde Yönetim Kurulu olarak çok önemli misyonlar yüklendik ve bunun gereklerini hiç şüphesiz eksiksiz olarak yerine getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Bu dönemde Avukatların yaşadığı sorunların yanında, Toplumsal Sorunlara da çözümler ürettik. Yönetim Kurulu tarafından yapılan görevlendirme gereği tarafımdan kamuoyunda Silivri Davaları olarak bilinen "Ergenekon" ve "Balyoz" davaları ile "KCK" davalarında gözlemci olarak bulundum. Bu davalarda yaşanan olumsuzlukları rapor ederek gelişmeleri yakından izledik, kamuoyu ve Cumhurbaşkanı ile paylaştık. Bu bakımdan verimli bir dönem geçirdiğimizi ve yeni dönemde de bu ve benzeri çalışmaları artırarak devam ettireceğimizi gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Ve elbette yeni dönemde yeni projelerimizde hayata geçecek. Bu projelerimiz, avukat yoğunluklu olup toplumsal beklentileri de  kapsayacak biçimde ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZ tarafından geliştirilmektedir. Bundan sonra Ankara Barosu' nu Avukatlık Yasası değişiklik önerilerinin hayata geçirilmesi, avukatların çalışma alanlarının genişletilmesi, genç avukatların çalışma hayatına başlama sürecinde yaşanan olumsuzlukların kaldırılması ve genç avukatların ayakları üzerinde durabilmelerini sağlayacak projelerin geliştirilmesi, İcra Daireleri ve Mahkemelerde yaşanan sorunların çözümü gibi konularda daha aktif olarak göreceğiz. Sorunları biliyoruz, bu sorunları meslektaşlarımızla birlikte el ele çözeceğiz.  


Adaletbiz/ Yeşim TURAN : Metin Feyzioğlu’nun yerini doldurmak Ankara Barosu Başkan Adayları için zor olmayacak mı?

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Benimde içerisinde yer almaktan onur duyduğum Demokratik Sol Avukatlar Grubunda, Baromuz başkanlığını en az daha önceki başkanlarımız gibi yönetebilecek, baromuzun BAĞIMSIZ DURUŞUNU devam ettirebilecek, SESİNİN GÜÇLÜ VE KARARLI BİÇİMDE çıkmasını sağlayabilecek, avukatların ve toplumun sorunlarına AYNI HASSASİYETLE yaklaşabilecek ve ÇÖZÜM ÜRETEBİLECEK kapasiteye sahip çok sayıda arkadaşım olduğuna inanıyorum.  Ben bunlardan yalnızca birisiyim ve bu konuda sorumluluk almam gerektiğini söyleyen arkadaşlarımın isteği, zorlaması ve teveccühü ile buradayım.

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: Geçen Baro seçimlerinden sonra basın sonuçları Ulusalcıların seçimi ezici çoğunlukla kazandığı şeklinde haber verdi. Barolarda bu ulusalcı algısı için ne düşünüyorsunuz, siz kendisini ulusalcı olarak mı tanımlıyorsunuz?

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Tanımlamalar siyaseten ayrımcılığı, ötekileştirmeyi beraberinde getirmektedir. Bu bakımdan sonucun basın tarafından nasıl verildiği değil, avukatlar ve toplum tarafından nasıl algılandığı önemlidir. Ben size şunu söyleyebilirim; Anayasanın ilk üç maddesi dışındaki her konuda konuşmaya, tartışmaya ve uzlaşmaya açık bir ekip ile birlikte çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Biz Ankara Barosuyuz, ilkelerimiz ve duruşumuz günlük olarak değişime uğramaz.

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: Ülkenin bugünkü koşullarında avukatlara ve barolara düşen görevleri açıklar mısınız? Baroların misyonu ne olmalıdır.

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Bu soruya kısa bir yanıt vermenin zorluğunu yaşıyorum çünkü soru oldukça kapsamlı bir cevabı gerektiriyor. Bizim yaptıklarımızdan bir kaç örnekle duruşumuz hakkında bilgi vermeye çalışayım;

        - Gelincik Projesi ile şiddet mağduru tüm KADINLARIN yanında olduğumuzu gösterdik

        - "Ergenekon" , "Balyoz" ve "KCK" davalarına gözlemci olarak katılarak olası tüm HUKUKSUZLUKLARIN karşısında olduğumuzu gösterdik, burada yaşanan hukuksuzlukları Cumhurbaşkanı ile yaptığımız toplantıda aktardık,

        - "Yeşil Baro" projesi ile DOĞA dostu bir baro olduğumuzu gösterdik,

        - "içki yasağına" "AOÇ" nin talanına, "Polisin Orantısız" güç kullanımına ve burada sayamayacağım onlarca konuda dava açarak veya müdahil olarak "İKTİDARIN DENETLENMESİ" gerektiği konusunda hassasiyet gösterdik

        - "Avukatlık Yasa" değişiklik önerilerini hazırladık, İstanbul Barosu Yönetimine karşı başlatılan ve tarafımızdan "hukuksuz" olarak nitelendirilen süreçte Yönetim Kurulu olarak tam kadro İstanbul Barosu Yönetim Kurulunun yanında yer aldık, Adana da yapılan Savunmaya karşı başlatılan anti demokratik uygulamaların kınandığı mitinge otobüslerle katıldık, Avukatlarımızın uğradığı her haksızlıkta, Avukat Hakları Merkezimiz ile birlikte avukatımızın yanında yer aldık, 

         - "Taksim Gezi Parkı" eylemleri nedeniyle baromuzun kapılarını ihtiyaç sahiplerine açtık, gözaltlarında avukatlarımızla birlikte Emniyette hazır bulunduk, tüm toplumsal olaylarda olduğu gibi süreci halen sağlıklı biçimde takip etmekteyiz.     

Dediğim gibi bu süreçte çok yoğun bir çalışma yaptık. Bunu BAĞIMSIZ ve GÜÇLÜ duruşumuzun yanında halkımızın bize gösterdiği teveccüh ile başardık. Bu süreci avukatlarımızın aktif görev almaları ve esirgemedikleri destek ve diğer barolarımızla olan sağlıklı iletişim ve işbirliği ile daha da geliştirerek devam ettireceğiz. 

Adaletbiz/ Yeşim TURAN:  Barolar birliği seçimlerini kısaca değerlendirir misiniz?

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Barolar Birliği eski başkanımız Av. Vedat Ahsen COŞAR' a hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yeni başkanımız Av. Metin Feyzioğlu’na da başarılar diliyorum. Barolarımız ve avukatlarımızın yeni başkandan çok yüksek beklentisi var. Barolar Birliği başkanlığı gibi avukatlar ve toplum tarafından izlenen, takip edilen bir makama gelen başkanımızın tüm dengeleri gözeterek ve hassasiyetleri de dikkate alarak başarılı bir dönem geçirmesini temenni ediyorum. 

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: Savunmanın sorunları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Savunmanın sorunlarını sadece  diğer tüm baroların başkanlarının katıldıkları toplantılarla çözülemeyeceğine inanıyorum. Sorunların tespiti ve çözümlerin üretilmesi sürecine tüm avukatların katılacağı bir yöntemin bir an önce belirlenmesi ve çözümün avukatlar yok sayılarak aranmaması gerektiğini düşünüyorum. 

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu otoriter bir kanun olarak nitelendiriliyor, Avukatlık Mesleğinin tanımı, avukatlık mesleğine kabul ve meslekten çıkarma koşullarının mevcut avukatlık kanununda AB kriterleri ile uyumlu olmadığı iddia ediliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?  

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Biz Ankara Barosu olarak başkanımız Metin Feyzioğlu öncülüğünde Avukatlık Yasasında değişiklik önerilerimizi içeren bir çalışma yaptık ve baromuz web sayfasında tüm avukatların görüşlerine açtık, bu konudaki çalışma meslektaşlarımızın görüşleri nazara alınarak yapılıyor. 

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: Reklam yasağı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Reklam Yasağı ile ilgili de meslektaşlarımızın ilettiği görüşler nazara alınarak bir çalışma yapılabilir,  az önce bahsettiğim Avukatlık Yasasın da değişiklik  ile ilgili Metin Feyzioğlu döneminde başlatılan çalışmada ayrık bir konu olarak ele alınmamıştı. Meslektaşlarımızın bu konudaki hassasiyetleri, önerileri ve beklentileri için yeni dönemde bir çalışma yapılabilir. Bu sorunuz da o zaman sanırım bir yanıt bulabilir.   

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: Şuan Ankara Barosu Başkan Vekili Av. Sema Aksoy da aday olduğunu açıkladı. Kendisinin adaylığı konusunda neler söyleyebilirsiniz.

Av. Erol Yılmaz ARAS:  Aday adaylarından birisi olan Av. Sema AKSOY ile iki dönemdir Yönetim Kurulunda birlikte görev yapıyoruz, değerli bir arkadaşımdır. Neden aday olduğu sorusunun cevabını sanırım kendisi verebilir, zira kendisi benim adaylığımı Ekim 2012 başlarında biliyor olmasına  rağmen ve ben adaylığımı açıkladıktan 10 gün kadar sonra adaylık açıklaması yapmıştır.

Adaletbiz/ Yeşim TURAN: Sizin eklemek istedikleriniz?

Av. Erol Yılmaz ARAS:   Ben Ankara Barosu'nun avukatların ve toplumun beklentilerine uygun olarak, bizim ilk dönemde yola çıkarken de söylediğimiz gibi ve şimdiye kadar başarılı biçimde uyguladığımız gibi;  hiç bir kurum ve kişinin gölgesinde kalmadan BAĞIMSIZ olarak temsil edilmesi, YÜREKLİ, GÜVENİLİR VE GÜÇLÜ  BİR SES OLARAK varlığını devam ettirebilmesi için sorumluluk alarak yol arkadaşlarımın desteği ve önerisi ile aday oldum. Ankara Barosu mensubu tüm meslektaşlarımla birlikte yürüyeceğimiz bu yolda şimdiye kadar destek veren arkadaşlarımla BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.

Adaletbiz/Yeşim TURAN