TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

 

TWITTER YASAĞINA GETİRİLEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI DERHAL UYGULANMALIDIR

 

Kamuoyunun da bildiği üzere, Türkiye Barolar Birliği’nin, “Anayasa'nın haberleşme ve ifade özgürlüğünü kapsayan maddelerine aykırı olarak uygulanan Twitter'a erişim yasağının” kaldırılması için yaptığı başvuru başvuru 26 Mart 2014 Çarşamba günü sonuçlandı.

Mahkeme, Twitter’e tedbir amaçlı erişimin engellenmesi işlemine ilişkin olarak, Türkiye Barolar Birliği'nin başvurusu üzerine oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Türkiye Barolar Birliği olarak, ülkemizin imajına da büyük zarar veren bu hukuksuzluğun bir an önce sona ermesi adına yargı kararını TİB'e ve BTK’ya elden ulaştırarak twitter.com adresine erişimin engellenmesinin derhal kaldırılmasını talep ettik.

Bu aşamadan sonra yapılması gereken tek şey, daha fazla beklemeden, hukuku daha fazla ayaklar altına almadan mahkeme kararının gereğini yerine getirmek, iletişimin ve haberleşmenin önüne çekilen duvarı kaldırmak, Türkiye'yi dünya kamuoyunda küçük düşüren bu gayrihukuki durumu ortadan kaldırmaktır.

Her ne kadar İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre yürütmeyi durdurma kararlarının yerine getirilmesi için kural olarak 30 günlük bir süre olsa da Twitter'ın kapatılmasının hukuka aykırılığı mahkeme kararıyla sabit olduğundan ve bu kapatma eylemi on milyonlarca yurttaşın iletişim özgürlüğünü kısıtlayan bir suç teşkil ettiğinden TİB'in ve BTK'nın Twitter'ı derhal açmaları zorunludur. Yargı kararının muhatapları, hukuka aykırı, keyfi eylemlerine son vermedikleri her gün suçlarına suç katmaktadır.

Yargı kararının uygulanmaması ve suç teşkil eden eyleme devam edilmesi durumunda, Türkiye Barolar Birliği olarak sorumlular hakkında cezai yaptırım, disiplin yaptırımı ve tazminat olmak üzere cezai, idari ve hukuki tüm yollara başvuracağımızı kamuoyuyla paylaşırız.

Saygılarımızla.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu

Türkiye Barolar Birliği Başkanı