Dumanlı'nın hakkındaki bütün suçlamaya gerekçe gösterilen iki köşe yazısı ve bir haber olduğunu sormasına karşın hakimin "evet hepsi bu" şeklinde cevap vermesine hukukçular sert tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Berra Besler, "Hukuk kuralları tam olarak usulüne uygun olarak uygulanmıyor, bunu hiçbir zaman kabul edemem. Hukuk devletinde böyle bir şey olamaz. Herkes hukuk okusun, doğru anlasın ve doğru uygulasın ki biz hukuk devleti içinde olduğumuzu hissedelim. Böyle saçma şey mi olur? 'İki makale ve bir haberden mi yargılıyorsunuz?' 'Evet, bunun için yargılıyoruz.' Bu ne demek? Türkiye'nin nereye doğru gittiğini görüyorsunuz." şeklinde tepkisini ortaya koydu.

Gazetecilerin yargılandığı davalarla ilgili, "Hukukun geldiği noktayı hepimiz birlikte görüyoruz ve yaşıyoruz" diyen TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler, mahkemede davası olan ile olmayan arasında memnuniyet açısından fark olmadığını söyledi. Tekrar hukuk çerçevesine dönülmesi gerektiğine dikkat çeken Besler, "Hukukun kuralları bellidir, hukukun kuralları evrenseldir. Hukukun kuralları daha önce bizde çok güzel uygulandı. Biz o dönemli bile daha hukuka uygun olsun diye eleştirdim. Ama şimdi ortada hukuk güvenliği kalmamış, hukuk doğru, dürüst uygulanmıyor. Bir ülkenin insanlarının yargı önünde bütün hukuk kurallarının uygulanarak bağımsız, tarafsız bir mahkemede tarafsız bir yargıç tarafından yargılanmayı sağlayacak ortama mutlaka bizim dönmemiz lazım. Bu söylediğim şeyler üyesi bulunduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin hükümleridir." dedi.

"HUKUK HİÇ KİMSENİN MEÇHULÜ DEĞİL"

Bir hukukçu olarak her şeyin hukuka uygun olması gerektiğini hatırlatan Besler, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Hukuk hiç kimsenin meçhulü değil. Yargının bağımsız ve oradaki yargıcın tarafsız olmasından yanayım. Yargıçlar buna uyarsa o zaman yine hukuk devletini yaşarız. Basın özgür olmak zorundadır, yanlı olmamak zorundadır. Biz bunu arıyoruz ve böylece ülkemizdeki sıkıntılar bitsin. Dilerim ki önümüzdeki yıl her şey hukuka uygun olur."



Zaman