Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlıkları yaklaşık 2 yıldır sürdürülen Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukat Örgütleri Birliği (TÜRK-AV) dokuz ülkeden avukat örgütleri temsilcilerinin katıldığı imza töreniyle resmen kuruldu. 

Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlıkları yaklaşık 2 yıldır sürdürülen Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukat Örgütleri Birliği (TÜRK-AV) dokuz ülkeden avukat örgütleri temsilcilerinin katıldığı imza töreniyle resmen kuruldu.

Dost ve kardeş ülkelerin avukatları arasındaki işbirliği imkanlarını verimli ve kalıcı hale getirmeyi amaçlayan TÜRK-AV’da; Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Moğolistan, Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti baro örgütleri kurucu üye olarak yer alıyor. Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde, 7 Nisan 2016 tarihinde bir araya gelen kurucu üyeler, TÜRK-AV’ın kuruluş tüzüğüne son halini verdi.

Tüzüğün tamamlanmasının ardından, 8 Nisan 2016 tarihinde düzenlenen imza töreniyle TÜRK-AV’ın kuruluşu resmiyet kazandı. Törene ev sahibi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Metin Feyzioğlu’nun yanında, Arnavutluk Ulusal Avukatlar Odası Temsilcisi Fatmir Braka, Azerbaycan Avukatlar Birliği Temsilcisi Shahmar Mammadov, Gürcistan Barolar Birliği Temsilcisi David Asatiani, Kazakistan Barosu Temsilcisi Anuar Tugel, Kırgızistan Barolar Birliği Temsilcisi Saipzhan Murzakmatov, Moğolistan Avukatlar Birliği Temsilcisi Ganbaatar Banzragch, KKTC Barolar Birliği Temsilcisi Ahmet Said Sayın katıldı. Törene, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, HSYK 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Müjgân Karyağdı, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Fatih Mehnan, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Müjgân Karyağdı, Yargıtay Üyesi Fatih Sarıcalar, Türk Hukuk Enstitüsü Başkanı Av. Ali Çelikkaya, Erzurum Barosu Başkanı Av. Talat Göğebakan ve Bingöl Av. Abdullah Alakuş ile çok sayıda avukat, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi de katılarak Türkiye Barolar Birliği’ni bu önemli etkinlikte yalnız bırakmadı.

Törenin açılışında konuşan Feyzioğlu, bugünün onur günü olduğunu ifade ederek, "Yüzbinlerce avukatı temsil eden meslek örgütleri, birkaç yüz milyon nüfusu temsil etme potansiyeline sahip avukatlar bugün aynı çatı altında buluşuyor" dedi. TÜRK-AV’ın iki yıllık bir çalışma sonucunda kurulduğunu ifade eden Feyzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

AVUKATLAR İÇİN YENİ İŞ İMKANLARI YARATACAK

"Birliğe dahil olan ve ileride olacak ülkelerin avukatları, bu çatı altında karşılıklı olarak birbirlerinin ülkelerinde yatırım yapmayı düşünen iş insanlarını, kolay ulaşılabilir avukatlık hizmeti sayesinde bir araya getirebilecek. Bir yatırımcının yabancı bir ülkede yatırım yapabilmesinin ön şartı, o ülkenin hukuk düzeni hakkında kendisine yol gösterecek güvenilir kaynaklara, rehberlere sahip olmasıdır. Biz, işte bu hizmeti vermeyi talibiz. Bu dahil olan tüm ülkelerde daha fazla yatırım demek, bütün avukatlar için de daha fazla iş imkanı demek. Aynı zamanda, her birimizin ülkesinde, hukukun üstünlüğünün desteklenmesi, baroların ve avukatlık mesleğinin etkinliğinin arttırılması da yine bu birliktelik sayesinde sağlanabilecek. Sorunların ortak olduğu, çözümlerin de aslında ortak akılla, ortak şekilde üretilebileceği bu platformlarda görülecek."

Törende konuşan Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Bilal Uçar da, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın önceden belirlenen bir programı nedeniyle programa katılamadığını ve katılımcılara selam ve muhabbetlerini ilettiğini aktardı. Uçar, "Biz büyük bir medeniyetin ayrılmaz bir parçasıyız. Şartlar bizi nereye götürse de nihayetinde biz kardeşiz, akrabayız, dostuz. İyi günümüzde de zor günümüzde de ilk önce biz birbirimize ellerimizi uzatacağız. Bu toplantı vesilesiyle de uluslararası alanda iş birliklerimiz her alanda gelişirken, hukuki alanda da mutlaka ortak çalışmalarımız var ama meslektaşlarımızın akraba ve kardeş ülkelerdeki dayanışması da çok önemli. Sistemlerimizin geliştirilmesine de çok büyük katkı sağlayacak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, üye ülkelerin avukatlık örgütü temsilcileri tarafından birliğin kuruluşuna ilişkin imzalar atıldı.

Fotoğraflar

Fotoğraf 1 Fotoğraf 2
Fotoğraf 3

Fotoğraf 4

Fotoğraf 6

Fotoğraf 7

Fotoğraf 8

Fotoğraf 9

Fotoğraf 11

Fotoğraf 12

Fotoğraf 13

Fotoğraf 14

Fotoğraf 16

Fotoğraf 17

Fotoğraf 18

Fotoğraf 19

Fotoğraf 21

Fotoğraf 22

Fotoğraf 23

Fotoğraf 24

Fotoğraf 26

Fotoğraf 27

Fotoğraf 28

Fotoğraf 29

Fotoğraf 31

Fotoğraf 32

Fotoğraf 33

Fotoğraf 34

Fotoğraf 36

Fotoğraf 37

Fotoğraf 38

Fotoğraf 39

Fotoğraf 41

Fotoğraf 42

Fotoğraf 43

Fotoğraf 44