Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Danıştay’ın 146’ıncı yıldönümü törenindeki konuşmasında, söz ettiği avukatlık stajına giriş ve bitirmeye ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanması için gönderdikleri Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme Yayın Genel Müdürlüğü’nden “rica edemezsiniz, arz edeceksiniz” yanıtı aldıklarını açıkladı. 

Avukatlık stajına başlama sınavının ve avukatlığa giriş sınavının bir an önce getirilmesi gerektiğini söyleyen Feyzioğlu, kanunla sınav getirilinceye kadar geçerli olmak üzere bir yönetmelik hazırladıklarını söyledi. Feyzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yönetmeliği Adalet Bakanlığı’mıza gönderdik. Adalet Bakanlığı yetkisini kullanarak düzeltmeler istedi. Biz de kendi kanuni yetkimizi kullandık ve çoğunlukla direndik. Bu durumda kanunun hükmü çok açık. Bu yönetmelik Resmi gazete’de yayınlanacaktır. Resmi Gazete’ye gönderdik. Bize bir yazı geldi. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü’nden. Bize rica edemezsiniz, arz edeceksiniz şeklinde. Ama bu yönetmelik kanuna aykırıdır, yayımlamıyorum dedikten sonra ben adı geçen genel müdürlüğün Meclis’in kabul ettiği ve Cumhurbaşkanı’nın da yürürlüğe sokmak üzere iradesini koyduğu bütün kanunlarla ilgili de uygulanmasını bekliyorum.

Bizim yönetmeliğimizi kanuna uygunluğunu, içeriği araştırma inceleme yetkisini kendinde gören bu genel müdürlük aynı mantıkla kuşkusuz kanunların da Anayasaya uygunluğunu denetlemeye başlasın. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’nın bünyesinde yer alan bir genel müdürlüğün bunu yapması ve Türkiye Barolar Birliği yönetmeliğine karşı yapması çarpıcıdır, üzücüdür.”

http://siyaset.milliyet.com.tr/-staj-da-arz-edilecek-gerginligi/siyaset/detay/1880991/default.htm?ref=OtherNews