Av.Güneş Gürseler'in sitemizde yer alan TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİREMEDİ başlıklı yazına TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av.M.Turgay Bilge'den açıklama gelmiştir.

TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av.M.Turgay Bilge;  "TBB'ne hizmetleriyle saygı kazanmış değerli meslek büyüğüm Sn. Av. Güneş Gürseler ‘in görüşlerinin tamamına katılamıyorum. Bu da doğal elbette, ama sırasıyla açıklama yapmak gereği duyduğum kısımları var" dedi.

Açıklamaların tamamı ;

1- TBB, baroların da katkılarıyla bir Avukatlık Kanunu Taslağı hazırlamış ve kamuoyuna sunmuştur. Ancak bu taslağın yasalaşması konusunda parlamento iradesi görünmediğinden ağırlığı öncelikle Avukatlık Sınavı konusundaki yasal boşluğun giderilmesine vermiştir ve buna devam etmektedir.

2- Sorunları doğru tespit edersek daha etkili çözümler buluruz. Hukuk fakültelerinin çokluğunun zararı olmaz, bunlar kendi aralarında başarı-başarısızlık ölçütleriyle nasılsa derecelenecektir. Dolayısıyla, sorun hukuk fakültelerinin çoğalması değil, buralardan mezun olanların ülkemizde kolayca avukat olmasıdır. Bununla ilgili çözüm olarak gördüğümüz sınavın ve verimli bir stajın yasalaşması için yoğun çaba tüm barolarımızla birlikte sürdürülmektedir. Çözüm için bu aşamada bir yasama faaliyeti gerekmektedir   

3- Staja kabul ve stajın yürütülmesi TBB'nin değil; her biri özerk ve bağımsız olan barolarımızın görev ve yetki alanı içerisindedir. Sınavın bir yönetmelikle yapılabileceğini düşünen barolarımız staj öncesi/sonrası sınav yapabilirler. TBB buna engel değildir, olmaz da... Ancak tüm baroların benimsemeyeceği belli olan bir yöntemin, adında "birlik" olan bir üst örgüt tarafından önerilmesi uygun olmayacaktır.

Diğer yandan, Avukatlık Sınavı'nın yönetmelikle gerçekleşebileceği daha önce de tartışıldı. Ancak, Avukatlık Kanunu'nda avukatlığın koşulları belirli. AYM'nin kararı sınava ilişkin maddeyi kaldıran yasa hükmünün iptaline ilişkindir. O yasa hükmü Resmi Gazete ‘de yayımlandığı anda sınav düzenlemesi kalkmış oldu. AYM'nin kararları geriye yürümediğinden kalkan (mülga) sınav düzenlemesi kendiliğinden varlık ve yürürlük kazanamaz. Dolayısıyla, kanunda kesin olarak bulunmayan bir koşul yönetmelikle veya fiili tasarrufla getirilecek olursa, bu da iptal davalarına konu olabilecektir.   

4- TBB Meslek Kurallarının güncellenmesi çalışması yönetim kurulumuzca tamamlanmıştır.

Bu konuda bir özel gündemli TBB Genel Kurulu toplanması planlanmaktayken, Unutulmaz Başkanımız Av. Özdemir Özok'u kaybettik.

Bu durumda, yapılması düşünülen genel kurul, başkan seçimi gündemli yapılmak zorunda kaldı. 2012'de yapılan  genel kurulun da mali gündemli olması yasal zorunluluktu.

TBB genel kurulları önemli ve değerli toplanmalardır. Hazırlanan yeni Meslek Kurallarının ele alınacağı genel kurulu yeni dönemde ve büyük olasılıkla 2014'te, diğer güncel ve önemli gündem maddeleriyle birlikte yapmayı yeni yönetim kurulu değerlendirecektir mutlaka...

Sayın Gürseler ‘in "Bütün bu tablo nasıl bir yönetim anlayışının süresini tamamlanmakta olduğunu göstermektedir." sözlerini ise yaklaşan TBB seçimleri dolayısıyla aşırı sübjektif ve dayanaksız ifadeler olarak görüyorum.

Sayın Gürseler ‘in vurgu yaptığı genç avukatların en büyük sorunlarından biri olan sağlık güvencelerinin olmayışı sorunu bu yönetim döneminde çıkarılması sağlanan bir yasayla çözümlenmiştir.

Kendisinin de yönetimde bulunduğu TBB çalışma döneminden ve öncesinden beri ağırlaşarak süregelen bu sorunun çözümlenmesi Sayın Gürseler ‘in sözlerine bir tekziptir diye düşünüyorum.

Öyle ki, stajyere önceki TBB yönetimleri dönemlerinde "çalışamazsın, yasak" diyorduk ve üzerine "sağlık güvencen de olamaz senin" diye dayatıyorduk. Son yasal değişikliklerle hem çalışamayıp hem de ödemek zorunda kalacakları SGK primlerinden stajyerlerimizi kurtardık ve staj dönemlerini SGK hizmeti içine almış olduk.

Bu bir anlamda devrimdir ve gözden kaçması da, önceden düşünülmemesi de üzüntü vericidir.   

Son sözüm de Birliğimizin önceki Genel Sekreteri ve değerli meslek büyüğüm Güneş Bey'e samimi sitemimdir:

"32’nci Genel Kurul delegelerimizi buna izin vermeyecek cesaret ve kararlılıktaki bir yönetimi oluşturmaya davet ediyorum." Diyor kendisi...

2009 TBB seçimleri öncesi kendisiyle birlikte TBB yönetiminde yer almak için onun da desteğine talip olmuştum, beni geri çevirmediğini de biliyorum. Daha sonra hasbelkader yönetimde yer alırken, Güneş Bey oluşmasına katkı verdiği Özdemir Özok listesinde bilmediğim nedenlerle yer bulamadı. Sonra 2011'de bu yönetim kuruluna başkanlık etmeye aday oldu ama seçilemedi.

Hâlbuki seçilseydi, bugünkü mevcut yönetim kuruluyla birlikte çalışacaktı ve kendi döneminde de yapılmayan bazı işler için eleştirerek sorumlu tuttuğu (haksız olduğunu yukarıda açıkladım) yönetim kuruluyla...

Asla kendime pay biçmek niyetim yok, kendimi ayırıyorum. Ama yönetim kurulundaki diğer değerli meslektaşlarına biraz haksızlık etmiş olduğunu düşünmez mi acaba?

Saygılarımla.   
TBB Yönetim Kurulu Üyesi
Av.M.Turgay Bilge