Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun daveti üzerine TBB İstanbul Delegasyonu ile Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri 13 Kasım 2013 Çarşamba günü baronun Kanlıca’daki tesisi BaroBahçe’de bir araya geldiler.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, bu toplantının bir başlangıç olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyledi.

 

Daha sonra konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, son Genel Kurul’dan buya yana yapılan çalışmalar hakkında özet bilgiler verdi.

 

Mayıs ayında yapılan TBB Genel Kurulundan sonra İstanbul’da gezi olayları başladığını ve çok yoğun bir şekilde gezi olaylarına odaklandıklarını belirten Feyzioğlu, bu arada Türkiye Barolar Birliğinin kurumsal yapısına ilişkin araştırmalar da yaptıklarını ve bozuk bir yapıyla karşılaştıklarını söyledi. Barolar Birliğini yeniden yapılandırmak için hemen çalışmalara başladıklarını kaydeden Metin Feyzioğlu, hemen hemen her birime el attıklarını ve kurumsal olarak çalışır hale getirdiklerini, kendilerine göre devrim niteliğinde olan adımları atmağa başladıklarını anlattı.

 

İçeride bu işlerle uğraşırken, dışarıda da suni gündemlerle yaratılan bunalımlarla uğraşmaya başladıklarını ve Türkiye’nin gerçek gündemini yakalamaya çalıştıklarını ifade eden Feyzioğlu, geçen süreç içinde barolar ve barolar birliğinin çok ciddi bir sınav verdiğini ve toplumda ‘iyi ki barolar var’, ‘iyi ki TBB var’ algısının oluştuğunu bildirdi.  Feyzioğlu, “Bence avukatların mesleki sorunları, ancak halkla bütünleşerek çözülebilir. Bu durum başladığımız noktadan bugün çok farklı bir yerdedir ve çıtayı bir hayli yükselttiğimizi söyleyebilirim” dedi.

 

 TBB yönetiminin bu arada ciddi bazı adımlar attığını, bunlardan birinin avukatlık sınavı ile ilgili çalışma olduğunun altını çizen Metin Feyzioğlu şöyle konuştu: “Bu konuda önümüzde Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nın uygulama örneği var. Serbest muhasebeciler kendi kanunlarında staja ve mesleğe kabulün sınavsız olacağı hükmüne rağmen yönetmelikle sınav değil, staja kabul yeterlilik değerlendirmesi getirmişler ve Danıştay da buna ‘olur’ vermiştir. Biz de bunu uyguluyoruz. Değerlendirme Yönetmeliğini hazırlayıp Adalet Bakanlığına gönderdik. Oradan ne şekilde geleceğini bilmiyoruz. Eğer kabul edilirse 2014 Ağustosundan itibaren sistem çalışmaya başlayacaktır”.

 

Türkiye Barolar Birliğinin İnşaatları hakkında da bilgi veren Metin Feyzioğlu, inşaatların daha ekonomik bir maliyete kavuşması için sistem geliştirdiklerini belirtti.  Kıdemli meslektaşlara munzam emeklilik yardımı yapılmasına ilişkin bir proje geliştirdiklerini hatırlatan Feyzioğlu, bu konuda şunları söyledi:

30 Kasımda yapılacak Genel Kurul kabul ederse, 1 Ocak 2014’den itibaren kıdemli meslektaşlarımıza üç aylık dilimler halinde yaklaşık 400 liralık munzam emeklilik yardımı yapacağız. Rakam belki çok önemli olmayabilir. Ama bunca yıl mesleğe emek vermiş kişiler için bu bir jesttir. Aslında bu yardım bazı meslektaşlarımız için çok önemli olabilir, açlık sınırından yoksulluk sınırına geçebilecek bir olanak olarak görmek yanlış olmaz. 65-70 yaş sınırına gelmiş bir meslektaşımızı açlık sınırında bırakmak bize yakışmaz. Ücretli çalışan avukatların sömürülmesine de engel olmak durumundayız. Genç meslektaşlarımızın kollanması, kucaklanması lazımdır”.

 

Konuşmasının son bölümünde 23 Ekim 2013 tarihinde Ankara’da TBB Kongre Merkezinde yapılan toplantı hakkında da bilgi veren Feyzioğlu, Türk-iş’ten, Hak-iş’ten ve DİSK’ten yaklaşık 1500 işçinin katıldığı toplantıda Türk Hava Yolları grevi, çalışma barışı ve uçuş güvenliği konusunun ele alındığını, toplantıdan sonra THY hostesleri ile Maden-İş Sendikası üyelerinin bütünleşerek kol kola marş söylediklerini anlattı. Feyzioğlu, “Bundan sonra çalışan, emeği ile para kazanan ve sömürülen bütün kesimlerin sığınacakları bir yer olmak zorundayız. Ancak bunu başardığımız takdirde laiklik, demokrasi ve cumhuriyetin temel ilkeleri vücut bulacaktır.  Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman avukatın meselesi yurttaşın meselesi haline gelecektir”. 

 

Feyzioğlu’ndan sonra söz alan Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, İstanbul Barosu ve TBB arasında etkin bir dayanışmanın bulunduğunu belirterek, TBB’ye yönelik saldırılarda İstanbul Barosu’nun dayanışma örneği göstereceğini belirterek teşekkür etti. 

 

Konuşmalardan sonra kurul üyeleri birlikte akşam yemeği yedi.