Mardin Barosu Başkanımızdan aldığımız bilgiye göre maalesef Nusaybin’de çok sayıda avukat meslektaşımızın bürosunun kapıları sokağa çıkma yasağı sırasında balyozlarla kırılmış ve içeri girilerek dosyalar dağıtılmış, kameralar sökülmüş, çekmeceler açılmış.

Evet, Nusaybin’de Türkiye Cumhuriyeti bölücü terör örgütü ile mücadele ediyor. Evet, şartlar fevkalade zor. Ancak ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bir hukuk devletinde bu şekilde sırf kapı kapalı diye balyozlarla kırılıp kanuna aykırı şekilde işyerlerine girilmez, dosyalar dağıtılmaz, çekmeceler çekilmez, kâğıtlar havada savrulmaz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin terör örgütü karşısındaki en büyük gücü topu, tüfeği, uçağı, silahı değil; hukuka uygun davranmaktan aldığı meşruiyetidir. Bu meşruiyete zarar verecek her davranış kahpe terör örgütü PKK’nın meşruiyet seviyesinde hiç de istenmeyen bir yükselmeye sebebiyet verir. Eğer bir büronun açılması gerekiyorsa usulü kanunda bellidir, öyle açılır. Nitekim bir suç şüphesi sebebiyle de açıldığına dair elimizde bir bilgi yok. Sadece sokağa çıkma yasağı sırasında mecburen boş bırakılmış olan o bürolara, iş hanlarına girilip balyozlarla kapıların kırıldığı bilgisi var. O binaları da, orada yaşayan insanları da koruma görevi Türkiye Cumhuriyeti’nindir.

Nusaybin Başsavcımızla ve Mardin Baro Başkanımızla irtibat halindeyiz. Tutanaklar tutuldu, sorumluların tespitini sağlayacağız. Bunu, terörle mücadele adına sağlayacağız, terör örgütüne meşruiyet kazandırılmasın diye sağlayacağız. Herkes Türkiye Cumhuriyeti’nde hukuka uygun davranacaktır. Davranmayanların da mutlaka hukuk önünde hesap vermesi sağlanacaktır.

Ben meslektaşlarıma geçmiş olsun diliyorum. Mardin Baromuzun sonuna kadar arkasında olduğumuzu ve gereğini takip edeceğimizi tüm meslektaşlarımla ve kamuoyuyla paylaşıyorum.

Saygılarımla.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı