Anayasa Mahkemesi'nin CMK'nın 102. maddesindeki iptale ilişkin yazılı açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, iptal kararı gerekçeli olarak yayımlanmamış olsa bile hükmün iptal edildiğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nce iptal kararının yayımlandıktan bir yıl sonra yürürlüğe gireceğine hükmedildiğini anımsatan Feyzioğlu, "Terörle Mücadele Kanunu'nun iptale konu düzenlemesinin temel hak ve hürriyetleri ihlal eden bir düzenleme içerdiği, Anayasa Mahkemesi tarafından herkese duyurulmuştur. Öyleyse bu düzenlemenin insan haklarına aykırı olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir" dedi. Öldürücü yan etkisi olduğu bilimsel olarak saptanmış bir ilacın hekimler tarafından bir daha reçete edilmediğini belirten Feyzioğlu, hâkimlerin de insan haklarına aykırı olduğuna Anayasa Mahkemesi'nce hükmedilmiş bir kanun maddesine dayanarak, kişilerin temel hak ve hürriyetlerini sınırlayan kararlar veremeyeceğini kaydetti.

VİCDANLARDA TELAFİSİ ÇOK ZOR YARALARA YOL AÇMAYIN

Anayasa Mahkemesi'nin kararının uygulanmamasının hukuk devleti ilkesine aykırı olacağını dile getiren Feyzioğlu, Danıştay'ın kararlarına atıfta bulunarak, şu değerlendirmede bulundu:
"Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiği kamuoyuna duyurulan kanuni düzenlemelerin mahkemelerce uygulanmaya devam edilemeyeceğine vurgu yapılmıştır. İptal kararının tutuklama kurumuna ilişkin hiçbir boşluğa sebebiyet vermediği de açıktır. İptal kararı, tutuklama tedbirini uygulanamaz hale getirmemiş, yalnızca, belirli suçlarda tutukluluğun üst sınırını on yıl olarak düzenleyen hükmü iptal etmiştir. Bu karara bağlı olarak, iptale konu düzenlemede yer alan suçlarda tutukluluğun azami süresi, genel hükümlere göre belirlenecektir."

Yargı kararlarının hukuk devleti ilkesini daima koruyup gözetmesi gerektiğinin altını çizen Feyzioğlu, aksine bir davranışın, vicdanlarda telafisi çok zor yaralara yol açacağını ifade etti. Feyzioğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin insan haklarına, dolayısıyla Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiği bir kanun hükmüne dayanılarak tutukluluğa devam edilmesine dair hukuka aykırı yargısal uygulamanın yine yargı kararıyla düzeltilmesini diliyoruz" dedi.



Haber Kaynağı: ANKA