Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilen Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, hukukun üstünlüğü siyaseti yapacaklarına işaret ederek “TBB, bütün siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine kutupyıldızı olacak” değerlendirmesini yaptı.

CHP Parti Meclisi üyesi de olan ve partinin geleceğiyle ilgili senaryolarda adı geçen Feyzioğlu, buna ilişkin “Ben TBB başkanıyım. Geldiğim her görevi layıkıyla yapmaktan başka hiçbir amacım olmadı” demekle yetindi.

Eski TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, eski İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu ile TBB Başkanlık yarışında ipi göğüsleyen Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, yol haritasını Cumhuriyet’e anlattı.

Prof. Dr. Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği’nin hukukun üstünlüğü siyaseti yapacağını belirterek “TBB, bütün siyasi partilere demokrat kitle örgütlerine kutupyıldızı olacak” dedi.

Mücadeleyi halkla yürüteceğiz

Türkiye’nin önünde bir anayasa değişiklik süreci bulunduğunu anımsatan Metin Feyzioğlu, o süreçte tüm topluma yön gösterme görevini de layıkıyla yerine getireceklerini anlattı.

Bir yandan demokrasi, diğer yandan da üniter devletten yana olduklarına dikkat çeken Feyzioğlu, “Demokrasi adına demokrasiyi askıya alan, tek adam rejimini gündeme getiren değişikliklere diğer yandan da Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü parçalamaya yönelik bütün girişimlere hangi süslü paketler içinde sunulursa sunulsun bu makyajlardan arındırıp topluma gerçekleri göstereceğiz. Biz mücadeleyi toplumsal tabana indirip halkla el ele yürütecek ve başaracağız” değerlendirmesini yaptı.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, son dönemde yoğun olarak yaşanan avukatlara yönelik hak ihlallerine dikkat çekerek Türkiye’nin hiçbir yerinde, hiçbir avukat hakkının ihlaline de kayıtsız kalmayacaklarını vurguladı. Feyzioğlu, “Çünkü avukatın hakkının ihlal edildiği bir yerde aslında vatandaşın elinden vatandaşlık hakları alınmakta” dedi.

CHP liderliği yanıtı

CHP PM üyesi de olan ve partinin geleceğiyle ilgili senaryolarda adı geçen Metin Feyzioğlu, buna ilişkin sorumuza, “Ben Türkiye Barolar Birliği başkanıyım. Geldiğim her görevi layıkıyla yapmaktan başka hiçbir amacım olmadı” yanıtını vermekle yetindi. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun TBB Başkanı seçilmesiyle boşalan Ankara Barosu Başkanlığı için gelecek günlerde seçim yapılacak. Yönetim kurulu, 1 ay içerisinde başkan seçimi için genel kurula çağrıda bulunacak. Yapılacak genel kurulda yalnızca Feyzioğlu’ndan boşalan başkanlık için seçim yapılacak.

Kürt avukatlara çizik tartışması
 
Türkiye Barolar Birliği’nde başkanlık seçimlerin ardından Kürt avukatların yönetime alınmadığı iddiası ortaya atıldı.

İnternet Gazetesi T24’te yer alan habere göre seçimde aday olan ancak seçilemeyen eski başkan Vedat Ahsen Coşar’ın listesinden giren Diyarbakır Baro avukatlarından eski DEP milletvekili Sedat Yurtdaş, “Türkiye Baro tarihinde görülmemiş bir isim çizme sonucu ile karşı karşıya kaldım. 90 kişi tarafından ismimin üzeri çizildi. Kürt avukatlara karşı AK Parti, CHP ve MHP tam bir koalisyon içinde çalıştı” dedi.

Öte yandan Metin Feyzioğlu’nun listesinden seçilen avukat Eski Şanlıurfa Baro Başkanı Sabri Çepik ise, “Ben çizik yemedim. Eğer Kürt olduğumuz için ‘çizik’ atılsaydı bana atılırdı. Diğer arkadaşlarım farklı listelerden girdiler. Çizikleri, kendi girdikleri listelerden aldılar” diye konuştu. Ayrıca Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de seçim sonuçlarıyla ilgili “Doğu ve Güneydoğu’dan önerdiğimiz dört aday vardı. Ancak, biri seçilebildi. Kürt avukatlara karşı bir hoşgörüsüzlük vardı” ifadelerini kullandı.



Haber Kaynağı: Cumhuriyet